Recensie: Hans van Lier Blues Project – Grey Wolf

 

Hans van Lier Blues Project - Grey Wolf

Hans van Lier Blues Project – Grey Wolf
Format: Digital album / Label: Suburban Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Hans van Lier, afkomstig uit het Groningse Schildwolde, mag onderhand als een zeer ervaren Hollandse bluesartiest beschouwd worden. Hij speelde onder meer in bands als the South Side Blues Band, The Rockaways, GB Leighton, PLAT en Gina’s Band Of Blues.

Hij is ook al een tijdje actief met zijn Hans van Lier Blues Project en heeft nu een nieuw album uit, ‘Grey Wolf’ , een home recording project waarbij de zang, gitaar en harmonica live werden ingespeeld en de drums, toetsen en blazers digitaal werden toegevoegd.

Op het album besaat de band naast Hans uit Bennie Timmer (gitaar), Gerard Julving a.k.a. Uncle G) (zang, harmonica), Harry van Lier (bas), Richard Koster (harmonica) en Harrie Groenewold (drums).

Het merendeel van de nummers op het album bestaat uit covers. Howlin’ Wolf’s Going Down Slow krijgt een luie stuwende shuffle behandeling met rauw bijtend gitaarwerk en een al even rauwe brullende harmonica. De zang deed mij, op het hele album trouwens, vaak aan de zang van Livin’ Blues zanger Nicko Christiansen denken.

De cover van Lowell Fulson’s Reconsider Baby is een zacht wiegende shuffle met opnieuw bijtend gitaarspel. Ook Crying Shame van Jimmy Rogers wordt gecoverd op een gemoedelijke, sprankelende wijze. T-Bone Shuffle is uiteraard het overbekende nummer van T-Bone Walker en is hier een losjes swingende shuffle.

Grey Wolf is een eerbetoon aan Mr. Leonard Peltier, een Lakota/Ojibwe indiaan, die sinds 1977 onschuldig gevangen zit voor een vermeende moord op twee FBI agenten. Uiteraard komt er in dit nummer Indiaanse tribalzang voor in een krachtig bijtende shuffle met loeiend harmonicawerk.

In Benn E’s Theme gaat de band op de losjes groovende orgeljazz toer waarin de gitaar voor bijtende blueselementen zorgt. De soul komt aan bod in de warme en intieme ballad Hit The Ground.
Rumble Rumba is een gemoedelijke heupwieger met een pompende bluesversnelling.

Hans van Lier en zijn band zorgen met dit album voor een zeer welkome aanvulling op de Nederblues collectie!

Tracks:
01.Don’t Know What I’d Do
02.Going Down Slow
03.Rumble Rumba
04.Reconsider Baby
05.Crying Shame
06.Hit The Ground
07.Grey Wolf
08.Benn E’s Theme
09.T-Bone Shuffle

Website: https://www.hansvanlier.nl/