Recensie: Hannu Risku – Kirpeitä Hedelmiä

 

Hannu Risku – Kirpeitä Hedelmiä
Format: CD – Digital / Label: Eclipse Musidc
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Ik had nooit verwacht dat ik ooit met warme Americana klanken uit Finland te maken zou krijgen. Totdat ik dit album van de Finse Hannu Risku hoorde!

Hannu is een multi-instrumentalist en zanger, die in het verleden in folkgroepen aks Kikka-Lisakki en Rosenfink en in jazzbands als Edward Vesala Sound & Fury en het Pepa Päivinen & Hannu Risku Duo zat.

‘Kirpeitä Hedelmiä’ is zijn solo debuut met eigen nummers waarop hij wordt bijgestaan door Kukka Lehto (viool), Hanna-Leena Risku (keyboards, achtergrondzang), Salle Markkanen (achtergrondzang), Topi Korhonen (gitaar, mandoline) en Janne Rajala (bas). Hannu zelf bespeelt op dit album de drums, de gitaar, percussie en mandoline.

Moottoritie opent het album en is een lui swingend Americana nummer met een geluid dat terug grijpt naar het geluid van Neil Young, maar dan in het Fins. Het nummer krijgt door de doorleefde zang van Hannu een rauw randje.

Vervolgens is Niinkuin Minäkin een luchtig sprankelend nummer met lichte J.J. Cale trekjes. Ook Rantakivien Alla klinkt luchtig en heeft een vrolijk huppelend refrein. In het lui zwevende Näin Sinut duikt een bluesy geluid op.

Het stuwende Jeejee Sinä Oot is een Katrina & the Waves achtig folkpop nummer waar je absoluut vrolijk van wordt. Omenapuu is een intieme ballad met een tintelende piano en mandoline.

Met het zacht deinende, intieme, Sä Luet Mua neemt Hannu afscheid.

Ik ben ontzettend verrast door dit heerlijke Finse Americana album van Hannu Risku.

Tracklist:
01. Moottoritie
02. Niinkuin Minäkin
03. Omenapuu
04. Kun Synnyin Pieneen Torppaan
05. Rantakivien Alla
06. Näin Sinut
07. Jeejee Sinä Oot
08. Sä Luet Mua

Website: Hannu Risku

Hits: 0