Recensie: Hangin’ Judge – Rising Mountains

 

Hangin’ Judge – Rising Mountains
Format: vinyl LP – Digital / Label: XL Bass Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Opnieuw heeft Nederland er een klasse bluesband bij. Dit keer uit Breda. De band Hangin’ Judge bestaat uit de vriendenclub Nick (drums), Pieter(bas), Wouter(gitaar) en Berry (zang, harmonica).

Hun debuutalbum werd live opgenomen in MFM Rijsbergen in 2020 door producer Pieter Smits.

Ze noemen the Red Devils en the Fabulous Thunderbirds als hun grootste invloeden en dat is op dit album dan ook goed te horen. Hangin’ Judge heeft namelijk de rauwheid van de Devils en de losse swing van de Thunderbirds.

Zo opent het album met de broeierig pompende rauwe shuffle Mr. Highway Man met de getergd kreunende harmonica van Berry en zijn krachtige, bluesy zang, een losjes pompende ritmesectie en bijtend gitaarwerk.

Met Taildragger gaat de band op de funky toer, soepel groovend met een Killing Floor-achtige drive , brullend harmonicaspel en een priemende gitaar.

Don’t Bite The Hand That Feeds You swingt losjes maar zeer solide waarbij Berry zijn harmonica uitbundig laat brullen en Wouter zorgt voor branderig bijtend gitaarwerk.

Devil Woman heeft een swampy geluid a la Born On The Bayou van Creedence Clearwater Revival. Een onderhuids kriebelend nummer met prima venijnig raspend gitaarspel.

Na de lui swingende shuffle No Fighting volgt een intiem galmende cover van de Otis Rush klassieker Double Trouble waarin een weelderig warm Fleetwood Mac sfeertje hangt en waarin Wouter een fabuleus spetterende gitaarsolo laat horen.

Ook Baby I Love You is een cover en wel van het door Aretha Franklin bekende nummer. In de handen van Hangin’ Judge is dit een heerlijk lui pompende shuffle geworden.

Een prima Nederlandse band met een prima rauw swingend album!

Tracklist:
01. Mr. Highway Manchester
02. Taildragger
03. Don’t Bite The Hand That Feeds You
04. Devil Woman
05. No Fighting
06. Double Trouble
07. Baby I Love You

Website: Facebook

Hits: 24