Recensie: Gurf Morlix – The Tightening Of The Screws

 

Gurf Morlix - The Tightening Of The Screws

Gurf Morlix – The Tightening Of The Screws
Format: CD / Label: Rootball Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Hoewel je multi-instrumentalisten producer Gurf Morlix, gezien zijn staat van dienst, best wel als een zeer ervaren muzikant mag bestempelen is hij nog steeds niet echt doorgebroken. En dat terwijl hij werkte met artiesten als Warren Zevon, Lucinda Williams, Ray Wylie Hubbard, Blaze Foley en Mary Gouthier. Daarnaast is hij inmiddels al aan zijn tiende album toe, zijn tweede in de lockdown periode.

Gurf is dus een multi-instrumentalist, die met het grootste gemak de gitaar, bas, mandoline, mandoloncello, dobro, pedal steel, banjo, harmonica en drums bespeelt.

Zijn nieuwe album laat twee kanten van Gurf horen. De eerste is de broeierige, intieme singer-songwriter kant. Zo is Touch You Inside een lui voortslepend nummer met snijdende lome riffs en een dreigend, haast reggae-achtig skankend, ritme.

My Prison is vervolgens een weelderig zwevend nummer met een bluesy geluid a la Snowy White, J.J. Cale of zelfs Mark Knopfler. Een nummer met de prima soulvolle, doorleefde zang van Gurf en zijn galmende gitaar. In het warm tokkelende Blood On The Page zit een dromerig psychedelisch geluid verstopt.

De andere kant van Gurf is de blueskant. Die komt naar voren in de broeierig schrapende shuffle Daddy Longlegs. Een lui dreunend nummer waarin je door Gurf’s zang niet aan de Tom Waits vergelijkingen heen kunt.

Ook The Pulse Is Primal is bluesy via een ontspannen groovende shuffle. Gurf’s vlammend prikkende gitaar speelt een voorname rol in Lost In The Shuffle.

Lowdown Dismal Blues is een fraai voorbeeld van een hemels deinende blues met een galmend en breekbaar geluid.

Het album wordt opgewekt huppelend afgesloten met de Americana van Comin’ Back To Haunt Me.

Dit prima album van Gurf Morlix moet dit keer toch echt voor de doorbraak van deze artiest gaan zorgen.

Tracks:
01. Touch You Inside
02. My Prison
03. A Better Place
04. Blood On The Page
05. A Matter Of Time
06. Daddy Longlegs
07. The Pulse Is Primal
08. Lost In The Shuffle
09. Lowdown Dismal Blues
10. Comin’ Back To Haunt Me

Website: https://www.gurfmorlix.com/