Greyhounds – Primates
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Nine Mile Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Amerikaanse duo Greyhounds uit Austin, Texas, neemt je op hun nieuwe, achtste album mee terug naar het soulvolle jaren ’70 geluid. Andrew Tube (zang, gitaar) en Anthony Farrell (zang, toetsen) mengen op een heerlijk warme wijze soul, funk en rhythm & blues, daarbij geholpen door drummer John Speice en achtergrondzangeres Georgia Bramhall II (inderdaad, de dochter van).

Producer Steve Berlin (o.a. bekend van the Blasters en Los Lobos) zorgt ervoor dat er in elk nummer een zeer aangenaam ontspannen geluid klinkt.

Het album opent met Tune In en het eerste dat opvalt in dit lome funky nummer is de uiterst soulvolle warme zang, die verpakt is in een heerlijk groovend nummer.
Stay Here Tonight is de enige cover van het album. Dit nummer van Dante Chavez Vela is ook een ontspannen groovend nummer dat doet denken aan het 70’s werk van Shuggie Otis of the Cate Brothers Band. People In The Park is vervolgens een sprankelend, zeer soulvol nummer, dat doet denken aan de vrolijke klanken van the Blackbyrds in hun “Walking In Rhythm”. Een zeer aanstekelijk percussief nummer!
In Nobody’s Judging is de luie funk verpakt in een aangename warme 70’s deken met ruimte voor Anbdrew Tube’s priemende gitaar. De geest van Curtis Mayfield lijkt rond te waren in het broeierige, funky, Pick Up The Phone, dat voorzien is van een krachtig bombastisch keyboard geluid.
Bet It All On Love doet verrassend genoeg denken aan het uptempo werk van the Style Counci, de band van Paul Weller, mede door de vocale overeenkomsten met Weller’s stem.
In het hoekig groovende Primates is de engelachtige achtergrondzang van Georgia Bramhall II te horen. In de verte doet dit nummer aan “Slipping Into Darkness” van War denken.
Na de zeer broeierige en lome funker Long Goodbye is het de beurt aan This I Know, dat gedomineerd wordt door een snijdende funky gitaar, die het nummer voorziet van een onweerstaanbare luie groove.
Het album wordt verrassend afgesloten met Omon’i, een donker twangend countrynummer met stug doordreunende Indian war drums.

De Greyhounds hebben een heerlijk nieuw album afgeleverd, dat van harte aan te bevelen is aan de liefhebbers van de soulvolle en funky rhythm & blues!

Tracklist:
01. Tune In
02. Stay Here Tonight
03. People In The Park
04. Nobody’s Judging
05. Pick Up The Phone
06. Bet It All On Love
07. Primates
08. Long Goodbye
09. This I Know
10. Omon’i

Website: Greyhounds