Recensie: Gregor Hilden Organ Trio – Vintage Wax

 

Gregor Hilden Organ Trio - Vintage Wax
Gregor Hilden Organ Trio – Vintage Wax
Format: CD – Vinyl / Label: Acoustic Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

 Te bestellen bij o.a. Bol.com

Naast een hele rits aan soloalbums is de Duitse gitarist Gregor Hilden ook actief met zijn Organ Trio. In 2018 verscheen het debuutalbum ‘First Take’ en samen met Dirk Brand (drums) en Wolfgang Roggenkamp (Hammond B-3, zang) heeft Gregor zijn tweede trio album uitgebracht.

En opnieuw is dat album gevuld met swingende jazzdance en flink wat ruimte voor de blues.

Geopend wordt met het sfeervolle, warme Blue Roots. Een duet tussen de bluesgitaar van Gregor en het soulorgel van Wolfgang. Daarna volgt de lui pompende shuffle Second Chapter met Gregor op de bijtende sitar en ook op zijn huilende bluesgitaar.

Jimmy McGriff’s All About My Girl is (uiteraard) een geolied pompend jazzdance nummer met het felle soulorgel van Wolfgang, de jazzy prikkende gitaar van Gregor en zelfs een swingende drumsolo van Dirk Brand. De cover van Marvin Gaye’s Ain’t That Peculiar klinkt super funky met zeer soulvolle zang van Wolfgang en de broeierig bijtende gitaar van Gregor, Op het eind van het nummer schakelt het trio over op een energiek swingende gospelswing.

Back To The Baritone klinkt als een broeierige, haast swampy, versie van Edwin Starr’s 25 Miles, gevolgd door de intiem zwevende blues Cinemascope Blues met een Jan Akkerman-achtig geluid in Gregor’s gitaarspel. Ook Peter Green’s Greeny wordt gecoverd ern wel op een lui boppende jazz wijze.

De loom groovende blues Yearning Blues klinkt zowel hard bijtend als intiem swingend. Moonglow klinkt als het betere swingende werk van Georgie Fame en Freddie King’s San-Ho-Zay krijgt een onweerstaanbaar swingende cover. De cover van Mamy Blue, van the Pop Tops, is vrij verrassend. Dit popnummer verandert bij Gregor in een intieme mellow groover met vlammend gitaarwerk.

Gregor sluit het album in zijn eentje, intiem en breekbaar, af met All Your Guitars Sound The Same.

De veelzijdige gitarist Gregor Hilden bewijst opnieuw  dat hij met gemak de blues en de jazzdance aan kan. Een heerlijk swingend album!

Tracklist:
01. Blue Roots
02. Second Chapter
03. All About My Girl
04. Ain’t That Peculiar
05. Vintage Wax
06. Back To The Baritone
07. Cinemascope Blues
08. Greeny
09. Yearning Blues
10. Scenes From The Sky
11. Moonglow
12. San-Ho-Zay
13. Mamy Blue
14. All Your Guitars Sound The Same

Website: Gregor Hilden