Recensie: Greg Koch – Past and Present

 

Greg Koch - Past and Present

Greg Koch – Past and Present
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Filip Heidinga

Greg Koch is zonder twijfel één van de beste onbekende gitaristen ter wereld. Hij brengt al sinds 1993 regelmatig een nieuw album uit en besteed al zijn vrije tijd aan het bespelen van zijn gitaar. Zijn liefde voor gitaar en muziek deelt Koch graag en niet alleen maar door het uitbrengen van albums en optreden.

Zo heeft Koch meerdere boeken geschreven over verschillende gitaartechnieken, heeft hij intussen honderden video’s op YouTube staan en heeft hij zijn eigen podcast. Ik moet iedereen echter wel waarschuwen: de video’s en podcast van Greg Koch zijn zeer verslavend en voordat je het weet zit je een heel weekend video’s te kijken van hem.

Het is een absolute must voor elke gitarist om deze video’s en podcasts (Chewing The Gristle met erg leuke interviews) te beluisteren want ze zijn erg inspirerend. Op dit moment post Koch bijna dagelijks een nieuwe video waarin hij een paar nummers speelt. Maar vergeet dan niet om ook naar zijn albums te luisteren. Koch heeft intussen zo’n zestien albums uitgebracht en elk album heeft verschillende instrumentale nummers, iets waar Koch echt in een meester in geworden.

Om eindelijk eens een goed overzicht te hebben van zijn carrière is hier het ‘Past and Present’ album.

Het album begint rustig en Goon bouwt langzaam op naar een lekker swingend nummer. Goon is het eerste instrumentale nummer en werd voor het eerst uitgebracht door Koch in 2003 op het ’13X12′ album.

We horen Koch voor het eerst zingen op het volgende nummer Fall From Grace. Het  is een nummer die we kunnen indelen in het Present gedeelte van deze release. Fall From Grace is een erg leuk slow rock nummer van het Defenestrator album uit 2018.

Na de Present gaan we weer terug naar de Past met Heed the Need. Heed the Need komt van het ‘Greg Koch and the Tone Controls’ album uit 1993. Heed the Need is een lekker nummer maar wat meteen opvalt is de kwaliteit van de opname. We gaan van een opname uit 2018 naar een opname uit 1993 met waarschijnlijk een laag budget en dat is te horen.
Na Heed the Need horen we het tweede instrumentale nummer van het album: Carlos Dale. Carlos Dale is een totaal ander nummer dan de vorige drie nummer en heeft veel Zuid-Amerikaanse invloeden maar laat Koch vooral horen dat hij precies een andere kant op gaat dan je zou verwachten.
Hierdoor zijn de instrumentale nummers van Koch zo sterk, naast het feit dat hij een ongelooflijke gitarist is durf hij ook een totaal andere weg te kiezen en de luisteraar daarmee regelmatig verrast.

Op deze release staan vooral veel nummers van Koch’s eerste twee albums ‘Greg Koch and the Tone Controls’ uit 1993 en het dubbel album ‘Double the Gristle’ uit 1997.
Van beide staan er vijf nummers op ‘Past and Present’ van de totaal zeventien nummers. Het eerste nummer van ‘Double the Gristle’ is de blues rocker Forever at Last. Gevolgd door het erg snelle Spank It van hetzelfde album.

Het tempo gaat naar beneden met Mean Streak van het Tone Controls album. Om het album lekker gevarieerd te houden gaat Koch verder met het country rock nummer Flyover Country. Hierna gaan we weer een totaal andere kant op met het instrumentale rock nummer Zoiks, waarin Koch weer laat horen hij snel hij kan spelen. Verrassend genoeg zitten er geen grote verrassingen in het nummer, iets wat je bijna van Koch verwacht. Aan de andere kant is dat nu juist weer de grootste verrassing van Zoiks.

Too Broke volgt en is een rustig bluesnummer van Koch’s eerste album uit 1993. Bijna elk nummer op deze release heeft een andere inspiratie, zo ook het nummer All The Same. All The Same swingt lekker en heeft een mooie solo in het midden. Net als je denkt dat Koch je na elf nummers echt niet meer kan verrassen komt hij met het futuristische Tonus Diabolicus, een prachtig instrumentaal nummer.

Blind Lemon Piedmont, tevens een instrumentaal nummer, komt van het ‘The Grip’ album uit 2001 maar sluit perfect aan op Tonus Diabolicus uit 1993. Dr. Jekyll is een lekker uptempo nummer waarbij het onmogelijk is om stil te blijven zitten.

Na dit swingende rock nummer krijgen we nu het erg stevige instrumentale rock nummer Alberts Back. Dylan the Villain is ook een instrumentaal nummer maar dan met heel veel country invloeden. Koch sluit deze verzamelaar af met Foolish Mortals, het enige nummer van het  ‘Strat’s Got Your Tongue’ album uit 2012.

Kortom: Een zeer veelzijdig album van een geweldige gitarist. Een album om je te laten inspireren en een album vol verrassingen, tempowisselingen maar vooral vol fantastisch gitaarwerk van Greg Koch.

Tracklist:
01. Goon
02. Fall From Grace
03. Heed the Need
04. Carlos Dale
05. Forever at Last
06. Spank It
07. Mean Streak
08. Flyover Country
09. Zoiks
10. Too Broke
11. All the Same
12. Tonus Diabolicus
13. Blind Lemon Piedmont
14. Dr. Jekyll
15. Alberts Back
16. Dylan the Villain
17. Foolish Mortals

Website: Greg Koch

Hits: 3