Recensie: Grand Squirrel Master – Apostasy

 

Grand Squirrel Master - Apostasy

Grand Squirrel Master – Apostasy
Format: CD / Label: GSM Beats Inc. Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Grand Squirrel Master is de artiestennaam van de Canadese multi-instrumentalist, componist en producer Donald J. Darby uit Shanty Bay, Ontario.

In het verleden zat hij in de bluesband Mercy Blues. Daarna bouwde een home studio in zijn kelder en begon daar aan de opnames van dit debuut album. Hij deed vrijwel alles in zijn eentje, op een enkele gastbijdrage na.

En dan loop je het gevaar dat je in al je enthousiasme teveel hooi op je muzikale vork neemt.

Dat gebeurt dan ook op dit album. Grand Squirrel Master lijkt al zijn muzikale invloeden in één keer aan ons te willen laten horen.

Dat gebeurt gelijk al in de instrumentale opener Sometimes waarin  Herbie Hancock-achtige jazzrock vermengd wordt met nerveuze eletronische danceritmes en strijkers. Met name die elektronische ritmes veroorzaken danig jeuk.

The Opportunist is een zwevend nummer met een Pink Floyd-achtig sfeertje, gevolgd door de 60’s aandoende orgelblues-prog van Sorrow Be My Friend.

In de lome funky nummers is Grand Squirrel Master beter op zijn plek. En dan moet je gaan denken richting het geluid van Ben Sidran, Andy Pratt of Steely Dan. Zoals in het lome Words Can Make You met de prettige hese stem van Squirrel. Het lui schuifelende The Flood is intiem a la Michael Franks.

Iqlusion vermengt avant-garde jazz met een funky ritme en vervolgens is Bountiful Dearth is een vaag elektrische piano-percussie duet.

De invloeden buitelen in Forbidden over elkaar heen. Lome funky geluiden, progrock en klassiek vormen in dit nummer dus geen eenheid.

Dat geldt ook voor de vage jazzy instrumental Apostasy.

Gelukkig bewijst Grand Squirrel Master in de afsluiter Throwing Away My Fear dat hij wel degelijk over (funky) kwaliteiten beschikt.

Hopelijk zorgt Grand Squirrel Master op een volgend album voor wat meer muzikale eenheid.

Nu heb ik teveel het idee tijdens het beluisteren, dat hij zich koste wat het kost aan iedereen wil bewijzen.

Tracklist:
01. Sometimes
02. Words Can Make You
03. The Flood
04. The Opportunist
05. Sorrow Be My Friend
06. Iqlusion
07. Bountiful Dearth
08. Forbidden
09. Apostasy
10. Throwing Away My Fear

Website: Grand Squirrel Master