Recensie: God Is An Astronaut – Ghost Tapes #10

 

God Is An Astronaut – Ghost Tapes # 10
Format: CD / Label: Napalm Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

God Is An Astronautis een band uit het Ierse Glen of the Downs, die door de muziekpers in het vakje postrock is ingedeeld. En dat houdt in dat je met zware gekartelde rock te doen hebt waar ook de nodige progrock invloeden doorheen geschept zijn.

De band bestaat uit de tweeling Niels (bas, gitaar) en Torsten Kinsella (gitaar, keyboards), Lloyd Hanney (drums, synthesizer) en Jamie Dean (keyboards, gitaar).

Hun nieuwe album opent met Adrift, dat door de luie drums van Lloyd Hanney geopend wordt en waarin je de nodige messcherpe gekartelde gitaarriffs tegenkomt. Dit nummer klinkt als een soundtrack voor de huidige lockdown periode, log, pijnlijk en rauw. Maar er duiken ook zachtere passages in dit nummer op, die het geluid weer richting de progrock duwen.

Burial begint zeer sfeervol en zwevend waarna de snijdende fuzzgitaar dreigend het nummer binnendringt. Een nummer waarin sfeervol en sinister hand in hand gaan.

In Flux is een donker postrocknummer met een galmende gitaar, die steeds snijdender gaat klinken. In Barren Trees is gastgitarist Jimmy Scanlan te horen.

De afsluiter, Luminous Waves, is van een uitzonderlijke klasse. Een sfeervol donker nummer waarin je het geluid van Pink Floyd tegenkomt en waarin cellist Jo Quail te gast is.

Dit album van God Is An Astronaut is een zeer indrukwekkende soundtrack voor de zware tijden waarin wij ons bevinden.

Tracklist:
01. Adrift
02. Burial
03. In Flux
04. Spectres
05. Fade
06. Barren Trees
07. Luminous Waves

Website: God Is An Astronaut