Recensie: GA-20 – Does Hound Dog Taylor – Try It…You Might Like It

 

GA-20 - Try It…You Might Like It!

GA-20 – Does Hound Dog Taylor – Try It…You Might Like It
Format: CD LP Vinyl / Label: Colemine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Alligator Records bestaat 50 jaar! En het is 50 geleden dat het label het album ‘Hound Dog Taylor & The Housercokers’ van de gelijknamige band rond slidegitarist Hound Dog Taylor uit Chicago uitbracht.

Een prima gelegenheid voor het trio GA 20, Matt Stubbs (gitaar), Pat Faherty (zang, gitaar) en Tim Carman (drums) om met een eerbetoon aan Hound Dog Taylor op de proppen te komen.

De band maakt gebruik van vintage apparatuur waaronder de Gibson GA-20 versterker. Vandaar de bandnaam!

De blues van Hound Dog Taylor werd wel eens afgedaan als the Ramones van de blues . En daar zit wel iets in want zijn blues klinkt nog steeds primitief, recht voor zijn raap en rauw schurend.

Dat geluid is dan ook volop op dit album van GA 20 te horen. Te beginnen met de lui pompende boogie She’s Gone met een smerig schurend gitaargeluid en rauwe venijnige zang. Let’s Get Funky is een onstuimig rockende boogie met een smerig geluid, dat zo uit de garagepunk afkomstig lijkt te zijn.

Zelfs in de slowblues Sitting At Home Alone klinkt GA 20 snijdend en gonzend en zwiept de slidegitaar alle kanten op. Phillips Goes Bananas klinkt vervolgens luchtig en ogenschijnlijk simplistisch.

It’s Alrght pompt daarna gestaag voort met rauw gierend gitaarspel. Na de vurige “pruikrocker” Give Me Back My Wig volgt een tot op het bot gestripte cover van het Elmore James nummer It Hurts Me Too.

Geheel in smerige stijl sluit GA 20 het album af met Hawaiian Boogie,  een spetterende rocker met vunzig loeiend slidegitaarwerk.

Volg het advies van de album titel eens op. Ik weet zeker dat deze primitieve smerige bluesrock lekker zal vinden!

Tracklist:
01. She’s Gone
02. Let’s Get Funky
03. Sitting At Home Alone
04. Phillips Goes Bananas
05. It’s Alright
06. Give Me Back My Wig
07. It Hurts Me Too
08. See Me In The Evening
09. Sadie
10. Hawaiian Boogie

Website: GA-20