Fantastic Negrito – Have You Lost Your Mind Yet?
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Cooking Vinyl Limited Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Fantastic Negrito heeft al het nodige achter de rug. Tot die conclusie kom je als je het levensverhaal van de als Xavier Dphrepaulez geboren Fantastic Negrito uit Oakland leest. Hij sleepte een miljoen dollarcontract binnen, kreeg vervolgens een bijna fataal autoongeluk waardoor hij in coma raakte, werd opnieuw ontdekt als “busker” en sleepte daarna Grammys binnen voor zijn albums ‘The Last Days Of Oakland’ (2017) en ‘Please Don’t Be Dead’ (2019).

photo credits: Lyle Owerko

En nu is zijn derde album verschenen. Een album waarop het soulgehalte weer zeer hoog is. Dat komt mede doordat het rauwe stemgeluid van Negrito, behoorlijk Bobby Womack-achtig klinkt.

De soul is vermengd met de nodige rockinvloeden, zoals in de opener Chocolate Samurai. Een lui pompend, zeer soulvol, rocknummer met een bluesy akoestische slidegitaar en een ongepolijst geluid.
In I’m So Happy I Cry zijn de gospelinvloeden zeer duidelijk aanwezig in een opzwepend, pompend nummer waarin je ook het geluid van Rag ‘n’ Bone Man tegenkomt. How Long is een ballad met bluesy gitaarwerk en Negrito’s ingetogen soulzang.
Shigamaboo Blues is een “meeklap” nummer met een haast tribal Afrikaanse sfeer. In het donker slepende Searching For Captain Save A Hoe duikt in het intro warempel een Tubeway Army-achtig geluid op. Het soulgehalte zit ook in dit nummer snor door de zalvende soulzang van Negrito en de raps van E-40. De blues komt aan bod in Your Sex Is Overrated. Zacht deinend met gitarist Maso Kohama, die een snijdende bluessolo aflevert.
All Up In My Space is een atmosferisch soulnummer waarin de electronica op prima wijze is ingepast. Justice In America is een korte, felle, interlude met als boodschap “In America there is justice, just as long as you have some money”. De Bobby Womack invloeden zijn zeer groot in het stuwend pompende en rauwe Platypus Disaster.
De afsluiter, King Frustration, is hoekig funky met een melodie die af en toe aan “Lonely Avenue” (Doc Pomus/Ray Charles) doet denken.

Dit derde album van Fantastic Negrito bewijst nogmaals dat het een zeer goede zaak is dat deze artiest weer helemaal terug is. Een absolute aanrader voor de soulliefhebbers!

Tracklist:
01. Chocolate Samurai
02. I’m So Happy I Cry
03. How Long
04. Shigamaboo Blues
05. Searching For Captain Save A Hoe
06. Your Sex Is Overrated
07. These Are My Friends
08. All Up In My Space
09. Justice In America
10. Platypus Disaster
11. King Frustration

Website: Fantastic Negrito