Recensie: Eric Devries – Song & Dance Man

 

Eric Devries – Song & Dance Man

Eric Devries – Song & Dance Man
Format: CD – Digital / Mig-Music
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Singer-songwriter-gitarist Eric Devries is al meer dan vier decennia actief in de muziekbusiness. Met zijn eerste band Dance Stance staat hij in 1982 in Paradiso twee avonden in het voorprogramma van The Jam.

Met zijn band The Big Easy behaalt hij in 1992 de tweede plaats in de Grote Prijs van Nederland. Na het uiteenvallen van The Big Easy in 1997 wordt hij gitarist in Bengels, de band van BJ Baartmans.

Devries toert en maakt platen met de Americanaband Hidden Agenda Deluxe, o.a. de schitterende kerstplaat ‘Angels In The Snow’ met de Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider (Oh Susanna). In 2017 wordt hij lid van Matthews Southern Comfort (MSC). Met MSC maakt Devries twee albums (‘Like A Radio’ in 2018, en ‘The New Mine’ in 2020).  

In 2004 verschijnt zijn solodebuut ‘Little Of A Romeo’, in 2007 gevolgd door ‘Sweet Oblivion’ en in 2014 het door BJ Baartmans geproduceerde ‘Close To Home’.

Dit jaar tekende Devries een platencontract bij MiG-Music en begin november verscheen zijn nieuwe soloalbum ‘Song & Dance Man’. Dit bijna geheel akoestische album is geproduceerd door Janos Koolen, de multi-instrumentalist die ook op dit vierde album van Devries zeer nadrukkelijk aanwezig is.

Met one two one two trapt het album af met de nieuwe single Little White Lies. Opwindende bluegrass met twangy gitaren, mondharmonica en de stuwende bas van Lucas Beukers. De zang van Devries doet me denken aan Rodney Crowell.

In het ontspannen Jericho Walls strooit Joost van Es met vioolsolo’s en is de banjo van Janus Kolen zeer fraai. Banjo en accordeon zijn ook weer een lust voor het oor in de prachtig gezongen ballad Ballad Of A Song & Dance Man.

Ingetogen en gevoelig is de zang in de fraai geïnstrumenteerde ballad Soften The Ground. Time Is All is alleen al lekker door de tokkelende banjo en de vioolsolo. Americana van grote klasse is het melancholische Matters Of Love. Mooie gitaren en de harmoniezang van Sophie Janna.

Subtiel is de begeleiding in de gevoelige ballad All I Know How To Do. Het tempo wordt dan weer flink opgeschroefd in Another Round. Opwindende bluegrass met banjo, viool en harmonieën.

De mandoline is zeer fraai in het melodieuze Don’t Let Me Be. Na het zeer ingetogen Mary swingt de bluegrass met veel viool en mooie harmonieën de pan uit in But For The Grace.

Eric Devries c.s. bewaren het lekkerste voor het laatst, want Sunday Eve in Amsterdam, met akoestische gitaar, klarinet en strijkers, is het absolute hoogtepunt van dit album. 

Conclusie:
‘Song & Dance Man’ is een wonderschoon album.

Tracks:
01. Little White Lies
02. Jericho Walls
03. Ballad Of A Song & Dance Man
04. Soften The Ground
05. Time Is All
06. Matters Of Love
07. All I Know How To Do
08. Another Round
09. Don’t Let Me Be
10. Mary
11. But For The Grace
12. Sunday Eve In Amsterdam

Line-up:
Eric Devries – zang, akoestische gitaar, mondharmonica, dulcimer
Janos Kolen – mandoline, elektrische en akoestische gitaar, banjo, dobro, accordeon, klarinet, backing vocals
Lucas Beukers – contrabas
Joost van Es – viool
Sophie Janna – harmoniezang

Website: https://ericdevries.info/