Recensie: Eric Clapton – Anniversary Deluxe Edition

 

Eric Clapton – Anniversary Edition

Eric Clapton – Anniversary Edition
Format : 4CD / LP / Digital / Label: UMC – Polydor
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Een heerlijke plaat!

‘Clapton’….het eerste solo album van Eric Clapton uit 1970 krijgt een Anniversary uitgave die bestaat uit drie verschillende mixen van het album en een handvol out-takes / alternatieve versies.

Twee van de drie mixes die hier gepresenteerd worden vonden we ook terug op de deluxe heruitgave uit 2005 dus heel veel nieuws onder de zon krijgen we hier niet, los van de Clapton mix die nu voor het eerst in zijn geheel wordt vrijgegeven.

Eric Clapton – Anniversary Edition - promo

Is dat jammer? Ja, maar we kunnen er met deze uitgave wel vanuit gaan dat er schijnbaar niet veel ander materiaal over is gebleven dat niet voor andere projecten is gebruikt of de tijd niet overleefd heeft. Dus we doen het met het al voor velen van ons zeer bekende materiaal en laten we eerlijk zijn; dat is toch bepaald geen straf gezien de nummers op het album en de kwaliteit van de muzikanten.

In een periode tussen Blind Faith en Derek & The Dominos in kwam dit album uit en de opnames hadden plaatsgevonden tijdens drie sessies verdeeld over november 1969 en januari/maart 1970, de locaties van opname waren Olympic Studio’s en Islands Studio’s in London en Village Recording Studio’s in L.A

Dat Clapton zich hier in een soort van overgangsfase bevond in zijn loopbaan gaat wat ver maar opvallend is wel dat hij voor de opnames gebruik maakte van muzikanten met wie hij al een geschiedenis had ( Delaney Bramlett en Bonnie Bramlett) alsmede die de kern van zijn volgende band zouden vormen ( Whitlock, Gordon en Radle) Derek & The Dominos.

Stephen Stills, Bobby Keys en Leon Russell hadden ook hun aandeel waarmee je toch kan stellen dat er een blik A lijst muzikanten aanwezig is op dit album.

Drie mixen van een album die niet eens zo heel merkbaar van elkaar verschillen maar wel kleine nuances laten horen die de richting aangeven waar Clapton heen wilde en tegelijkertijd nog niet zeker genoeg van was. Het levert een fraaie set op maar die waarschijnlijk niet heel veel toevoegt voor hen die niet heel erg diep in de Clapton materie zitten.

Wat overeind blijft is dat het nog altijd een heerlijke plaat is met nummers die jarenlang een vaste plek op de setlist zouden hebben en nog steeds tot het betere solowerk van Clapton behoren, terwijl die toch uit een meer dan indrukwekkend repertoire kan kiezen.

Website: https://www.ericclapton.com/

Eric Clapton – Anniversary Edition - back