Recensie: Elly Wininger – The Blues Never End

 

Elly Wininger - The Blues Never End
Elly Wininger – The Blues Never End
Format: CD / Label: Earwig Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het verbaast mij totaal niet, dat Elly Wininger is opgenomen in de New York Blues Hall Of Fame. We hebben hier namelijk te maken met een bluesdame waar de ervaring vanaf spat.

Als ik je vertel, dat Elly al in 1973 het podium deelde met Maria Muldaur op het Philadelphia Folk Festival krijg je al een beeld van hoe lang Elly al bezig is.

Inmiddels heeft zij haar vijfde album, ‘The Blues Never End’, uitgebracht en op dat album trakteert zij ons op allerlei zeer intieme bluesvormen.

Geopend wordt met de zeer aangename, sprankelende traditional Let That Liar Alone. Een weldadig deinend nummer met Elly’s bluesy stem en fris gitaarspel. Qua geluid moest ik aan Maria Muldaur denken,

Skinny Legs Blues is een cover van een Geeshie Wiley nummer en klinkt intiem en warm met de stuwend ondersteunende piano van Paul Duffy. Right Kind Of Trouble is een zeer ontspannen shuffle met een licht jazzy geluid en voorzien van zowel een zacht brandende slidegitaar als een zacht priemende akoestische gitaar.

De cover van Skip James’ Special Rider Blues is zeer intiem en breekbaar. Met het intense Alabama Blues gaat Elly ietsjes meer richting het werk van Rory Block. Het nummer bezit ook een “Sister Morphine” achtig sfeertje.

The Blues Never End mixt een Americana geluid met de blues (a la Rory Block) met een heerlijk zacht huilende pedal steel van Rob Stein.

Cajun invloeden duiken op in het licht funky (I Wanna Be Like) Rosie en de Huddie Leadbetter cover Old Riley. Tony Joe White’s As The Crow Flies klinkt bij Elly zeer broeierig en schrijnende, ook mede door de donker tokkelende banjo van Mike Merenda.

New Orleans dixieland invloeden zijn duidelijk hoorbaar in het lome en gemoedelijke Black Snake Moan, een Blind Lemon Jefferson/Leadbetter cover. Elly’s zang klinkt zeer krachtig in de cover van Blind Willie Johnson’s God Moves On The Water, dat ook nog eens voorzien is van een weemoedig huilende slidegitaar.

Huddie Leadbetter’s Leavin’ Blues is voor mij het hoogtepunt van het album door de zeer indringende en snijdende uitvoering van Elly.

Elly Wininger’s nieuwe album kan zich moeiteloos meten met het beste werk van Maria Muldaur of Rory Block!

Tracklist:
01. Let That Liar Alone
02. Skinny Legs Blues
03. Right Kind Of trouble
04. Special Rider Blues
05. Alabama Blues
06. The Blues Never End
07. (I Wanna Be Like) Rosie
08. As The Crow Flies
09. Black Snake Moan
10. God Moves On The Water
11. Range In My Kitchen
12. Leavin’ Blues
13. Old Riley

Website: https://www.ellywininger.com/

Elly Wininger
Photo by Jayne Toohey