Recensie: Eddie 9V – Little Black Flies

 

Eddie 9V - Little Black Flies
Eddie 9V – Little Black Flies
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Als je als 24-jarige jongeling al enorm doorleefd en rauw klinkt hoor je, wat mij betreft, al gelijk bij de grote namen van de bluesrock! En dat is zeker het geval bij de Amerikaanse zanger-gitarist Eddie 9V, geboren als Brooks Mason.

Hij stopte als 15-jarige tiener met school en banen om zich geheel aan de blues(rock) te gaan wijden. Hij begon als lid van the Georgia Flood en ging daarna solo. Zijn solodebuut, “Left My Soul In Memphis” verscheen in 2019.

Inmiddels is Eddie 24 jaar en heeft hij zijn nieuwe album uitgebracht, geproduceerd door Lane Kelly en live opgenomen in de Atlanta’s Echo Deco Studios.

Naast Eddie kom je de volgende muzikanten tegen: Cody Matlock (bas, gitaar), Chad Mason (keyboards), Sam Nelson (tenorsaxofoon), Mandi Strachota (backing vocals), Lane Kelly (bas), Aaron Hambrick (drums), Marvin Mahanay (bas), Jackson Allen (harmonica) en Brandon Boone (bas).

Eddie koos ervoor om het album live op te nemen zodat de rauwheid en de soul van de nummers het beste tot hun recht zouden komen. En dat is hem prima gelukt want dit album klinkt puur en rauw. En daarbij speelt het al behoorlijk doorleefd klinkende stemgeluid van Eddie een grote rol. Soms klinkt hij als een soulvolle variant op Chris Robinson van the Black Crowes. Zijn gitaarspel is hard en bijtend.

Geopend wordt met de soulblues van Little Black Flies. Een nummer in de beste Al Green traditie met warm saxspel van Sam Nelson,.

Daarna volgt 3AM In Chicago, een lome funky shuffle met lichte “The Thrill Is Gone” trekjes. Eddie’s gitaar klinkt afwisselend sprankelend en warm huilend. Dog Me Around is een broeierig pompend nummer met een belangrijke rol voor de loeiende harmonica van Jackson Allen en de rauw vlammende gitaar van Eddie.

She Got Some Money is een shuffle in de beste Elmore James traditie dus met een gemeen snijdende slidegitaar. Door Eddie’s zang klinkt het intieme Back On My Feet als de oude Fleetwood Mac. Reach Into Your Heart heeft een Are You Ready (Pacific Gas & Electric)-achtig intro en ontwikkelt zich tot een warme funky shuffle met scheurend gitaarwerk.

Miss James is een nummer van Sonny Thompson en Sarah Lewis. Eddie kondigt aan dat hij dit nummer funky wil laten klinken en hij doet dit dan ook op een prima lui groovende wijze. Puttin’ The Kids To Bed is een broeierig nummer met de bijtende priemende gitaar van Eddie en de soepel swingende piano van Chad Mason. Jerry Fuller’s Travelin’ Man klinkt super funky met vette grooves en de gillende gitaar van Eddie.

De afsluiter is Jimmy Reed’s You Don’t Have To Go, een sompig pompende shuffle met een belangrijke rol voor de schroeiende harmonica van Jackson Allen.

Dit album van Eddie 9V is een werkelijk magistraal rauw bluesrock album geworden. Een dikke aanrader!

Website: Eddie 9V

Eddie 9V - Little Black Flies-back