Drive-By Truckers – The Unraveling
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: ATO Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met hun inmiddels al twaalfde album bevestigt de band Drive-By Truckers uit Athens, Georgia, dat zij aan de top van de roots rock thuishoort. Sinds hun oprichting in 1996 mengen Patterson Hood (gitaar), Mike Cooley (gitaar), Brad Morgan (drums), Jay Gonzalez (gitaar) en Matt Patton (bas) countryrock met een 70’s geluid met stevig rockende, haast Southern, rock.

Hun nieuwe album bevat gastoptredens van Cody Dickinson van The North Mississippi All Stars, Patti King van The Shins en violiste Kyleen King.

Het geluid op het album is behoorlijk donker hetgeen niet zo vreemd is als je weet dat de teksten gaan over heroine gebruik, de grensproblemen in de USA, het alsmaar groeiende racisme en de huidige staat van de USA.

Geopend wordt met Rosemary With A Bible And A Gun. Een vrij donkere ballad met een aan “The Needle And The Damage Done” herinnerend geluid, compleet met stemmige strijkers en vibrerend gitaarwerk. Het hard rockend en midtempo Armageddon’s Back In Town zit vol met dreunende harde gitaarriffs en doorleefde zang en heeft een Springsteen-achtige intensiteit. Het uptempo rockende Slow Ride Argument klinkt als een rauwere variant op Tom Petty & The Heartbreakers met venijnig riffende gitaren, vermengd met sprankelend Byrds-achtig gitaarwerk.
In de semi-akoestische countryrock van Thoughts And Prayers is het 70’s geluid van bands als the Byrds en The Flying Burrito Brothers terug te horen. De band schildert een niet al te rooskleurig beeld van de USA in 21st Century USA. Een nummer, dat hoorbaar flink door Neil Young beïnvloed is (met name de zang).  De tekststrofe “with big brother watching me always, why must I always feel so alone” zegt hier genoeg.
Een zwaar zoemende bas en dreunende drums openen het hoekige en zwaar rockende Heroin Again waarin de band zich verbitterd afvraagt waarom mensen nog steeds heroine gebruiken. “I thought you knew better than that”, vormgegeven door rauw scheurend gitaarwerk. Het donker voortgroovende Babies In Cages schildert het schrijnende beeld van kinderen, die als beesten gevangen zitten in kooien bij de grensproblemen in de USA.
Grievance Merchants is een intense, wiegende countryrock song met een hard snijdend geluid. Het nummer gaat over de moord op de vriend van de babysitter van één van de leden van de band.
De afsluiter Awaiting Resurrection is een lui, haast kreunende, groovend nummer met donker vervormde zang.

Drive-By Truckers leveren met dit nieuwe album wederom vertrouwde topkwaliteit!

Tracklist:
01. Rosemary With A Bible And A Gun
02. Armageddon’s Back In Town
03. Slow Ride Argument
04. Thoughts And Prayers
05. 21st Century USA
06. Heroin Again
07. Babies In Cages
08. Grievance Merchants
09. Awaiting Resurrection

Website: Drive-By Truckers