Recensie: Dream Theater – A View From The Top Of The World

 

Dream Theater - A View From The Top Of The World Dream Theater - A View From The Top Of The World

Dream Theater – A View From The Top Of The World
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Is er buiten ´Dream Theater´ een progmetal band die op vergelijkbare hoogte staat? Qua commercieel succes als ook technisch vernuft. Er is nu niet een naam die meteen te boven komt. Album nummer 15 werd in ieder geval deels via ZOOM geschreven, zanger James Labrie woont namelijk in Canada; ook Dream Theater voelde de gevolgen van de pandemie.

In het persbericht dat het album vergezeld spreekt de band van muziek zonder compromis en technische vaardigheid. Waarom je als artiest anno 2021 überhaupt concessies zou maken is een vraag, wat de gemaakte claim iets gemaakts meegeeft. De andere vraag is of het wijs om juist de technische vaardigheid te bejubelen. Immers wil de luisteraar toch niet alleen laten luisteren naar hoe technisch goed de muziek in elkaar zit? Het doel zou toch moeten zijn om te ontroeren en vermaken!

Het eindresultaat van deze opname sessies is een wat mislukt album. De eerste vier nummers gaan steriel voorbij. Ja, er is absoluut sprake van virtuositeit en hoogstandjes maar het schrijven van een echt liedje lijken de mannen te zijn vergeten. De vele bochten van gitaar, drums en synthesizer solo’s maken de muziek een meeslepend maar verwarrend doolhof. Nu is het meer alsof je luistert naar de soundtrack van een film waar toevallig iemand door heen zingt. Pas in de laatste nummer duikt er wat venijn en artistieke ambitie op. Zoals in het duistere ‘Awaken The Master’.

Het titelnummer toont dan als afsluiter de synthese tussen spanning en techniek. Teleurstellend dat het eerste deel van het album dan zo onopvallend is. Al zou een andere volgorde misschien het teleurstellend resultaat ietwat hebben kunnen maskeren.

Teleurstellend dat ‘A View From Top Of The World’ zo tegenvalt. Alsof de band juist vanaf hun eigen hoogte nu even niet goed in beeld hadden wat hun muziek normaliter zo goed maakt. Zeker nadat ze dit op voorganger ‘Distance Over Time’ wel goed wisten te combineren.    

Op 13 mei 2022 is Dream Theater live te zien in de AFAS live te Amsterdam.

Tracklist:
01. The Alien
02. Answering The Call
03. Invisible Monster
04. Sleeping Giant
05. Transcending Time
06. Awaken The Master
07. A View From The Top Of The World

Website: https://dreamtheater.net/