Recensie: Dirty Trainload – Revolution And Crime

 

Dirty Trainload - Revolution And Crime

Dirty Trainload – Revolution And Crime
Format: CD – Digital / Label: Ciqala Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Wat is het toch lekker dat er bandjes zijn als het Zuid-Italiaanse Dirty Trainload. Een band, die zich niets van heersende trends aantrekt en gewoon smerig door blijft raggen.

Livia Monteleon (zang, bariton gitaar, banjo, theremin), Bob Cillo (zang, gitaar, harmonica) en Balzano (drums, percussie) presenteren op hun vierde album de punk/garage blues, die we van ze gewend zijn.

Dus meedogenloos rauw, gedrenkt in een overvloedige fuzzlaag en vooral puur en ongepolijst.

Ze beginnen met de zeer smerig raggende boogie Torture Dogs, dat goor schuurt, gonst en zwiept, vooral door de uitzinnig zwiepende slidegitaar van Bob.

Livia neemt de meeste zang op dit album voor haar rekening. Zij klinkt behoorlijk sinister in het dreigende Wanted Man, een monotoon maar lekker raspend nummer. Er wordt ook gebopt op dit album en wel in Too Far Gone met zijn kermende en krakende fuzz slide.

De traditional Another Man Done Gone klinkt zeer donker, op een Link Wray-achtige wijze met de kermende harmonica van Bob en diens gemeen twangende gitaar.

In End Of The Welfare State klinkt het trio als een ADHD versie van Creedence Clearwater Revival. Livia “mishandelt” en passant nog even de theremin. Vervolgens zet Livia het op een croonen in Cod’ine, uiteraard geheel op haar eigen ongepolijste wijze. Na de gevaarlijke surf van Slanted Houses volgt de niet te stuiten rockende versie van Parchment Farm.

De afsluiter van het album, Fire Is Gonna Burn You, is stomend, wild en te kort….

Het is weer volop genieten geblazen op dit nieuwe album van de rouwdouwers van Dirty Trainload.

Tracklist:
01. Torture Dogs
02. Wanted Man
03. Too Far Gone
04. Revolution And Crime
05. Another Man Done Gone
06. End Of The Welfare State
07. Cod’ine
08. Slanted Houses
09. Parchman Farm
10. Dry Throat
11. Improvised Robbery
12. Samir’s Letter
13. Fire Is Gonna Burn You

Website: Facebook