Recensie: Diane Durrett & Soul Suga – Put A Lid On It

 

Diane Durrett & Soul Suga - Put A Lid On It

Diane Durrett & Soul Suga – Put A Lid On It
Format: CD / Label: Blooming Tunes Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zangeres Diane Durrett en haar band Soul Suga uit Atlanta timmert al een behoorlijk tijdje aan de soul weg. Zij is inmiddels toe aan haar negende album en haar band bestaat momenteel uit Melissa Junebug (drums), Yoel B’nai Yehudja (keyboards), Mike Burton (saxofoon), Fuji Fujimoto (bas), Gregg Shapiro (bas), Tomi Martin (gitaar), Cody Matlock (gitaar) en Ian Schumacher (gitaar).

Ook op album nummer negen bewijst deze zangers/band één van de lekkerste soulvolle acts van dit moment te zijn.

Op het album is een aantal diepe soulballads te vinden. De opener van het album, In My Soul, is daar een prima voorbeeld van. Het intieme omfloerste stemgeluid van Diane past hier wonderwel in een nummer met duidelijke gospeltrekjes en het zachte soulorgel van Yoel B’nai Yehudja.

De vogeltjes beginnen spontaan opgewekt te fluiten als de mellow groover We Got It wordt ingezet. Een zalig zwevend soulnummer.

In de warme en intieme ballad Sweeter Love Grows hangt een ‘No Woman No Cry’ sfeertje. In dit intense nummer duikt ook een hartstochtelijk snijdende gitaar op. Diane’s zeer zwoele “fluisterzang” nestelt zich direkt in je hart in de zeer intieme soul/bluesballad Wish It Would Rain.

Gitarist Tinsley Ellis is met zijn bijtende gitaar te gast in de losjes swingende bluesshuffle Put A Lid On It waarin Diane’s zang zeer bluesy en krachtig klinkt.

Er wordt ook gefunkt op het album. Zo is Blue Water een lui groovende nummer met het funky orgel van Yoel B’nai Yehudja en sprankelend priemend gitaarspel. Good News is een warme funker met de brulsax van Mike Burton en opnieuw het superswingende orgel van  Yoel B’nai Yehudja.

Met de sprankelende funk van Make America Groove,met The Star Spangled Banner op het eind, neemt de band al groovend afscheid.

Diane Durrett & Soul Suga bevestigen met hun nieuwe album nogmaals dat zij tot de top van de huidige soulscene behoren.

Tracklist:
01. In My Soul
02. We Got It
03. Sweeter Love Grows
04. Blue Water
05. Wish It Would Rain
06. Put A Lid On It
07. Good News
08. Make America Groove

Website: https://dianedurrett.com/