+++Diane Blue – Look for The Light

Diane Blue – Look for The Light
Format: CD / Label: Regina Royal Records
Release:  2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Wat is nu een goede definitie van de blues? In hoeveel woorden pers je een genre samen tot een simpele of overzichtelijke uitleg? Zodat die ander meteen weet waar je het over hebt?
Wikipedia heeft de volgende omschrijving : De blues vertelt over het leven van alledag. De nadruk daarbij ligt op negatieve gebeurtenissen, bijvoorbeeld ongeluk in de liefde. Door het zingen van de blues hoopt men troost voor deze problemen te vinden, naast de kracht om er weer bovenop te geraken. Een bluesmuzikant schuwt controversiële thema’s als alcohol, seks en geweld niet. Wel worden deze vaak bezongen in verdoken termen, veelal afkomstig uit Afro-Amerikaanse tradities, zoals de voodoo.

Persoonlijk zou ik willen stellen dat het in essentie gaat om een combinatie van ritmiek en gevoel. Dat haast mystiek gevoel dat de luisteraar meteen de muziek intrekt, je ondergaat de emoties waarover de zanger(es) zingt. De woorden vol van pijn en ellende springen over de muzieknoten heen om hun verhaal kwijt te kunnen.
De muzikale begeleiding het toneel waarop de woorden beklag kunnen doen over het leven. Let op, niet iedere artiest die zich blues artiest noemt heeft het. Diane Blue heeft HET in hoofdletters. Of ze nu verdriet of verlangen bezingt, de luisteraar voelt HET met haar mee.
Haar bio vermeldt optredens op de grote blues festivals. Ook is ze momenteel genomineerd in de categorie ´beste vrouwelijke blueszangeres´ bij het Amerikaanse Blues foundation. Na het horen van dit album lijkt het mij vrijwel onmogelijk dat de prijs haar zal ontgaan.   

Achter de zangeres een bulderende begeleidings-band die blues en jazz versmelten tot een geheel. Hun spel als het eerder genoemde toneel waarop zij haar verhaal kan brengen. En dan speelt ze ook nog de harmonica alsof de duivel haar op de hielen zit. Het instrument  op deze manier bijna een tweede vocale partij. Een dubbele bekrachtiging van de gezongen boodschap.

Haar nieuwe album verscheen op het einde van 2019, maar laten we het boeken als eerste klassieker van 2020, beste lezer. Een denk ik voor velen nog onbekende dame. Ontdek en geniet. Zoek voor het licht en je vindt Diane Blue.

Tracklist:
01. Same Old Blues
02. I Never Knew
03. That’s A Pretty Good Love
04. Wishin
05. Easy Easy Baby
06. Reach Out For Me
07. I’m Gonna Make You Love Me
08. Knock,Knock
09. Don’t Box Me In
10. If I Could Talk To My Mamma

Website: Diane Blue