Recensie: Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws – When Birds Were Snakes

 

Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws - When Birds Were Snakes

Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws – When Birds Were Snakes
Format: CD / Label: Creeping Fig Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

‘When Birds Were Snakes’ is het derde album van de Texaans-Nederlandse samenwerking tussen Dede Priest en de band Johnny Clark’s Outlaws.

Dede Priest uit Texas is niet alleen een zangeres maar ook een zeer verdienstelijke gitariste en violiste. De band van Johnny Clarke, die de gitaar bespeelt en zingt, bestaat verder uit Ray Oostenrijk (bas) en Leon Toonen (drums).

Het stemgeluid van Dede is als zeer soulvol te omschrijven. Het ene moment bijtend en het andere moment heerlijk intiem. Naast een groot aantal bluesnummers is er ook flink ruimte voor folkinvloeden.

Zoals bijvoorbeeld in Mudslide, dat geopend wordt door de rauw vibrerende slidegitaar van Johnny Clark. Door het vioolspel van Dede steken stuwende Ierse folkinvloeden de kop op. Het duet van Dede en Johnny in de akoestische ballad Whisper & Whistle is een fraai staaltje van melancholische folk.

Dirty Water In My Glass is een schroeiend swampy bluesnummer met een luie groove, doorleefde zang en priemend gitaarwerk. Ook Drinking Again klinkt behoorlijk swampy en vertoont Creedence Clearwater Revival trekjes (Born On The Bayou).

Johnny Clark zingt het lui groovende Make That Double A Double en hier valt zijn Howlin’ Wolf-achtige zang op.

De instrumental Rum & Sugarcane sluit het album af. Door het warme vioolspel van Dede vertoont dit nummer overeenkomsten met het geluid van David LaFlamme’s It’s A Beautiful Day.

Ook album nummer drie van Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws bewijst dat het met de Amerikaans-Nederlandse samenwerking nog steeds goed zit.

Tracklist:
01. When Birds Were Snakes
02. Mudslide
03. Dirty Water In My Glass
04. Make That Double A Double
05. Mojo-ito
06. Hyssop Blossoms
07. Drinking Again
08. Come On Down
09. 16 Tons
10. It’s Getting Late
11. Whisper & Whistle
12. Rum & Sugarcane

Website: Dede Priest

Hits: 22