Review: Debra Power – I’m Not From Chicago

 

Debra Power – I’m Not From Chicago

Debra Power – I’m Not From Chicago
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Fons Delemarre

Debra Power komt inderdaad niet uit Chicago, maar uit Canada. Daar groeide ze op in een muzikaal gezin, studeerde (zang) muziek en speelde in haar ‘eerste muzikale leven’ in allerlei bands en bandjes en werd geroemd om haar ‘powerhouse vocals and boogie woogie piano playing’. Op gegeven moment trouwde ze, kreeg een dochter, en was er minder ruimte voor muziek. Na een aantal jaren werd dat weer anders en nu timmert Power behoorlijk aan de weg in de Canadese bluesscene.

Ze won diverse awards en speelde een paar jaar geleden zelfs in het voorprogramma van Elvin Bishop en Charlie Musselwhite. Na ‘Even Redheads Get the Blues’ (2016) en ‘That’s How I Roll'(2019) verscheen begin dit jaar haar derde bluesalbum: ‘I’m not from Chicago’.

Meespelende muzikanten zijn onder andere Harpdog Brown (mondharmonica) en Keeshea Pratt (zang). Daarnaast, voor de broodnodige Chicago-sound, een stevige begeleidingsband, met natuurlijk een hoofdrol voor de fors versterkte elektrische gitaar, in dit geval bespeeld door Steve Pineo. Met zangeres Keesha Pratt doet Power een duet op What Colour Is Love. ‘Any Colour’, is het antwoord natuurlijk.  

Het boogiewoogie geluid van Debra Power leidt op ‘I’m Not From Chicago’ tot een andere, minder zware, inkleuring van de klank van de Chicagoblues. Helaas mist haar zang een beetje ‘bite’, ze zingt vaak erg netjes. Ook bijvoorbeeld op Slow Love.
Collega Dana Gillespie legt toch net wat meer gevoel, verlangen en hunkering in zo’n nummer, waarin de zangeres zegt dat ze ‘slow love’ van haar liefje wil. Power zingt het te braaf.

In de uptempo en meer rockende nummers, zoals het titelnummer, mis ik het rauwe randje dat de zang net iets anders, iets bijzonders, meegeeft. Blues moet zo nu en dan een beetje schuren. Blijft overeind staan dat ‘I’m Not From Chicago’ een lekker, ouderwets, bluesalbum is waar boogiewoogie en Chicago-blues mooi samengaan.

Tracks:
01. Magnificent Heart
02. Hardwired for the Blues (Steve Pineo)
03. What Colour is Love, ft. Keeshea Pratt
04. New Shade of Blue, ft. Harpdog Brown
05. Slow Love
06. I’m not from Chicago, ft. Harpdog Brown
07. The Last Time I saw Memphis, ft. Harpdog Brown
08. The Woman with the hole inher Heart
09. Put Down the Baggage
10. Debra Marie

Band:
Debra Power – Vocals and Piano
Chris Byrne – Bass Guitar
Steve Pineo – Electric and Slide Guitar
Kelly Kruse – Drums
Mike F. Little – Hammond B3
Mike Clark – Tenor Sax
Harpdog Brown – Harmonica
Keeshea Pratt – Duet Vocal on Track 3
Andrzej Ryszka – Drums on Track 3
Neil Gunhold – Acoustic Guitar on Track 3

Website: http://www.debrapower.com/index.php