Debra Devi – A Zillion Stars Overhead
Format: CD / Label: True Nature Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Debra Devi is een zangeres-gitariste uit New Jersey. Daarnaast is zij ook nog schrijfster van het boek “The Langiage Of The Blues”, met een voorwoord van Dr. John, dat de ASCAP Deems Taylor Award won. Ook is Debra de eerste vrouwelijke gitariste, die werd uitgenodigd om een Homestead versterker te gebruiken. Een eer die daarvoor was weggelegd voor artiesten als Gov’t Mule en Gary Clark Jr.

Op haar nieuwe cd mixt Debra de blues met flinke scheuten psychedelica, Americana en pop. Bijgestaan door klasse muzikanten als de van Gov’t Mule bekende bassist Jorgen Carlsson, de van Amfibion bekende drummer John Hummel en toetsenisten Rob Clores en Peter Vitalone.

Photo by: Guzman

Het resultaat is een zeer veelzijdig mini album geworden dat opent met het ruim negen minuten lange When It Comes Down (Jam). Een broeierige lome rocker, die als een dromerige psychedelische mix van the Bangles en Sheryl Crow klinkt. De fel scheurende en schurende gitaar van Debra zorgt hier voor het bluesrock gehalte. Halverwege slaat het nummer om in een jam waarin Debra al scheurend losgaat op haar gitaar. Drummer John Hummel stuwt deze jam tot grote hoogten.
Hetzelfde nummer komt nog een keer terug maar dan zonder “Jam” waardoor de focus komt te liggen op het psychedelische popgeluid van dit nummer.
Neil Young’s The Needle And The Damage Done krijgt, met name door Debra’s snijdend huilende gitaar, een Southern Rock randje. Debra’s zang komt behoorlijk in de buurt van de klaaglijke zang van Neil Young. In Stay toont Debra haar poppy gezicht in een sprankelend en zeer aanstekelijk nummer met een luchtig, funky, stuwend ritme waardoor het nummer als een stevige mix van the Bangles en Fleetwood Mac klinkt.
In de afsluiter van het album, Canna Indica, gaat Debra in duet met zichzelf en klinkt zowel dromerig psychedelisch als vlammend in de beste Hendrix traditie. De gitaar van Debra galmt en giert hier alle kanten op.

Debra Devi’s album mag dan kort zijn maar mag toch als zeer krachtig en gevarieerd betiteld worden. Daarom wil ik dit album van harte aanbevelen aan de bluesrock fans onder ons!

Tracklist:
01. When It Comes Down (Jam)
02. The Needle And The Damage Done
03. Stay
04. When It Comes Down
05. Canna Indica

Debra Devi – vocals, guitars
Jorgen Carlsson – bass
John Hummel – drums
Rob Clores – keys
Anthony Krizan – backgrounds

Produced by Debra Devi
Recorded by John Agnello
Mixed by Sylvia Massy

All songs by Debra Devi except “The Needle and the Damage Done” by Neil Young

Website: Debra Devi