Recensie: David Olney & Anana Kaye – Whispers And Sighs

 

David Olney & Anana Kaye – Whispers And Sighs
Format: CD – Digital / Label: Schoolkids Records
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

De zachtaardige eminence grise onder de troubadours ontviel ons in januari 2020, een dag nadat de opnames voor dit album waren afgerond; en wat een waardig afscheidsalbum is het geworden!

De aanwezigheid van de Georgische immigrante is een absoute meerwaarde. Haar sensuele, wat rokerige stemgeluid geeft een extra dimensie aan de liedjes, die in het algemeen wat zwaarmoedig overkomen, vooral door de prominente rol van de strijkers.

De typische Americana-folk van David Olney wordt afgewisseld met liedjes  met invloeden van Franse chansons en een Marianne Faithfull-achtige klankkleur. De klaaglijke viool zorgt zelfs af en toe voor een klezmer-sfeertje

Naast David’s vaste begeleiders is er  een hoofdrol voor Anana’s echtenoot Irakli Gabriel op snaren; met zijn drieën hebben ze het merendeel van de liedjes gepend. Het is wel een echt Olney-album geworden met vertrouwde melodielijnen en de zo typische frasering, ook als Anana de leadzang voor haar rekening neemt; David Olney m.m.v. Anana Kaye was een betere aanduiding geweest. Twee van de dertien tracks zijn sfeervolle instrumentale nummers; van de overige elf zijn er vier intieme miniatuurtjes met David in de hoofdrol, en vier met Alana. De drie duetten zijn vrij stevig en laten vooral een venijnige David Olney horen.

David Olney en Anana Kaye hebben hun hart en ziel in deze plaat gelegd. De verbondenheid die in hun samenwerking naar voren komt reflecteert het voornaamste thema van de liedjes: saamhorigheid is onze redding in duistere dagen.

01. The Station (Prelude)
02. My Favorite Goodbye
03. My Last Dream of You
04. Lie to Me, Angel
05. Thank You Note
06. Behind Your Smile
07. Why Can’t We Get This Right?
08. Sideview (Interlude))
09. Last Days of Rome
10. Whispers and Sighs
11. The World We Used to Know
12. Tennessee Moon
13. The Great Manzini (Disappearing Act)

Hits: 5