David Knopfler – Songs Of Loss And Love
Format: CD / Label: Paris Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik vraag mij wel eens af of David Knopfler niet eens spuugzat wordt van het stempel “de broer van Mark Knopfler”. Dat zou ik mij tenminste goed kunnen voorstellen als je na drie Dire Straits albums besluit de band te verlaten om je eigen vleugels eens uit te slaan en je soloalbums bijna totaal genegeerd worden.

En toch, na beluistering van dit album, ontkomt David Knopfler gewoonweg niet aan dit stempel. Dat komt omdat de muziek op zijn soloalbums, en dus ook op zijn nieuwste album, net zo laidback en intiem klinkt als de muziek van broer Mark.

Maar ook dat is niet verwonderlijk want volgens mij is dat gewoon een geval van het “Knopfler dna”.

Het verschil tussen David en Mark is dat David over een flink doorleefde rauwe stem beschikt die veel minder “verveeld” klinkt dan die van Mark.

Op zijn nieuwe album kom je alleen maar ballads tegen. Sommige donker en sommige vol liefde veelal gevat in een folkachtig geluid.

Zoals de zeer intiem deinende opener We Go Down, waarin je gewoonweg niet om het Dire Straits geluid heen kunt. Die song wordt gevolgd door de ultra intieme ballad Grace Of My Girls met schrijnend mooi harmonicaspel.
De pianoballad The Sun’s Going Down is één van de hoogtepunten van het album. Een ballad met de klasse van “Birmingham” van Randy Newman en een Tom Waits achtig-sfeertje, muzikaal verwoord door o.a. een sfeervol huilende pedal steel.

Een ander hoogtepunt is het breekbare You Shine met zijn bijtende bluesgitaar, die ook opduikt in het al even fraaie This Isn’t Kansas Anymore.
Never Knowing Why is een pianoballad van het betere super intieme soort met bijbehorende stemmingsverhogers als de cello, de pedal steel en een Penny whistle. Die Penny whistle kom je ook tegen in de folky ballad Say It Isn’t So.
De zeer breekbare pianoballad Songs Of Loss And Love sluit dit album af.

Een album waarop David Knopfler bewijst dat hij over dezelfde klassse als zijn broer Mark Knopfler beschikt.

Tracklist:
01. We Go Down
02. Grace Of My Girls
03. The Sun’s Going Down
04. Take Me Back
05. Weary Blues
06. You Shine
07. This Isn’t Kansas Anymore
08. The Song Of Love
09. Never Knowing Why
10. Say It Isn’t So
11. Walk Around
12. A Brand New Day
13. Songs Of Loss And Love

Website: David Knopfler

Hits: 71