Datura4 – West Coast Highway Cosmic
Format: CD – LP – Digital / Label: Alive Naturalsound Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is overduidelijk dat de band Datura4, uit West Australië, een hang naar het rockgeluid van de vroege jaren ’70 heeft. Op hun nieuwe album duiken namelijk flink wat psychedelische geluiden op vermengd met blues, funk en stevige rock.

De band bestaat uit een aantal oudgedienden uit de Australische rockscene. Dom Mariani (zang, gitaar) zat in het verleden in bands als the Stems, DM3 en the Someloves. Stu Loasby (bas) in the Rippled Souls, Warren Hall (drums) in the Drones en zij worden bijgestaan door Bob Patient (orgel, piano, syntghesizer) en Howie Smallman (harmonica).

Het album wordt geopend door het titelnummer, West Coast Highway Cosmic, dat opent met een Vanilla Fudge-achtig orgel waarna er luchtalarm-achtige synthesizerklanken op je afgevuurd worden. De band valt donker dreunend in om al snel over te schakelen op stevige pompende psychedelische rock waarin het geluid van psychedelische bands als the Electric Prunes en Vanilla Fudge gecombineerd wordt met de stevige classic rock sound van bands als Uriah Heep en Deep Purple. Met een zeer opwindend resultaat!
Wolfman Woogie is een broeierig funky groovend rocknummer waarin de huilende harmonica van Howie Smallman voor het bluesgehalte zorgt. De combinatie van groovende psychedelische rock en blues zorgt voor een 70’s Pretty Things geluid met schroeiend gitaarwerk en soulvol pompend orgel.
Mother Medusa is een beukend riffend nummer. Fel en hoekig vol early 70’s classic rock invloeden als UFO, Pretty Things en Black Sabbath. A Darker Shade Of Brown is een zeer sompige luie rocker met lome funky gitaarriffs, hard snijdende gitaarinjecties en soulvol Jon Lord-achtig orgelspel.
You’re The Only One is de ballad op dit album. Een fragiele ballad met een kermende harmonica en zinderende slidegitaar. Daarna spettert Rule My World er stevig op los. Een super smerige boogie met hard brullende harmonica.
Give is een stuk luchtiger en gaat meer de poppy kant op met zijn dartelend orgel en prima melodieus gitaarwerk. In You Be The Fool wordt, verrassend genoeg, loom pompende blues vermengd ouderwetse powerpop klanken a la the Raspberries of the Shoes. Het fel rockende Get Out heeft vervolgens een stomend punky geluid.
Evil People Pt. 1 sluit het album af en is een dreigend, langzaam dreunend psychedelisch nummer met een jazzy orgelsolo, die het nummer al swingend richting de smerige fuzzrock stuwt.

Datura 4 heeft een uitstekend album uitgebracht met een prima mix van ouderwetse en hedendaagse rockklanken!

Tracklist:
01. West Coast Highway Cosmic
02. Wolfman Woogie
03. Mother Medusa
04. A Darker Shade Of Brown
05. You’re The Only One
06. Rule My World
07. Give
08. You Be The Fool
09. Get Out
10. Evil People Pt. 1

Website: https://www.facebook.com/datura4official/