Recensie: Danny Cox – Young And Hot – Live At Cowtown Ballroom

 

Danny Cox - Young And Hot – Live At Cowtown Ballroom

Danny Cox – Young And Hot – Live At Cowtown Ballroom
Format: CD / Label: Danny Cox Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een artiest, die veel meer aandacht verdient!

In het geval van Danny Cox hebben we te maken met een artiest met een ietwat vreemde loopbaan. Hij debuteerde in 1963 met het album ‘At The Seven Cities’ waarop hij een folky geluid liet horen, vermengd met soul.

Er volgden nog wat albums waarvan ‘Feel So Good’ uit 1974 het bekendst is. Dit album werd uitgebracht op het Casablanca label. Een label, dat vooral in disco en funk gespecialiseerd was. Het is niet verwonderlijk dat Danny op dit album behoorlijk funky klonk.

Inmiddels is het al vijftien jaar geleden dat er een album van Danny Cox verscheen, ‘Danny Cox’s Troost Avenue Blues’.

En nu is er dan eindelijk weer een teken van leven van Danny Cox via het mini album ‘Young And Hot – Live At Cowtown Ballroom’.

We hebben hier te maken met live opnames uit 1973, opgenomen in de Cowtown Ballroom in Kansas, een zaal waarvan Danny de mede-oprichter was.

Danny wordt begeleid door de elektrische gitaar van Larry Knight en met z’n tweetjes zijn ze in vier (ik tel de Interlude even niet mee) zeer intieme en krachtige nummers te horen.

Geopend wordt met Me And My Uncle. Een zeer intiem en bluesy nummer, dat qua stijl aan Bill Withers of Richie Havens doet denken. Danny heeft een zeer krachtige en flexibele stem, die met gemak de hoogste noten weet te halen. Het is genieten geblazen van het sprankelende en bluesy gitaarspel van Larry Knight.

Redneck is een nummer in een zelfde stijl. Bluesy en stuwend. In The Train Song hoor je Danny solo in een krachtig stuwend folknummer waarin de invloed van Richie Havens erg groot is.

Larry Knight komt er weer bij in de blues Jelly, Jelly. De zang van Danny is hier echt magistraal. Het is jammer, dat we hier maar met vijf nummers te maken hebben. Ik had er graag meer gehoord.

Niettemin is dit een indrukwekkende, intieme concertregistratie van Danny Cox.

Tracklist:
01. Me And My Uncle
02. Redneck
03. Interlude
04. The Train Song
05. Jelly, Jelly

Website: https://www.facebook.com/danny.cox.9659