Recensie: Danny Adler – Digx

 

Danny Adler - Digx

Danny Adler – Digx
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De funk is volop aanwezig

De meester van de Gusha Gusha Music is weer terug! Ik heb het dan over zanger-gitarist Danny Adler. Als je de woorden Gusha Gusha achter elkaar uitspreekt hebben ze gelijk al een funky klank.

En de funk is volop aanwezig in het werk van Danny Adler.Vermengd met blues en het uitwaaierende bijtende huilende gitaarspel van Danny.

Danny Adler komt uit Cincinnati, Ohio en hij deelde in de 60’s al podia met Bootsy Collins, Slim Harpo, H-Bomb Ferguson en Albert Washington. In 1969 speelde hij in de bands van John Lee Hooker, T-Bone Walker, Solomon Burke en in de band Elephant’s Memory (bekend via John Lennon).

Danny vertrok in 1971 naar de UK en vormde daar de band Roogalator, die één album uitbracht op het Stiff label. Een album waarop de funky Gusha Gusha muziek voor het eerst goed te horen was. Ook maakte Danny deel uit van de blues en boogie woogie formatie Rocket 88, onder andere met wijlen Charlie Watts. In 1980 trad Danny aan met the De Luxe Blues Band, samen met o.a. Bob Hall en Bob Brunning.

Later keerde Danny weer terug naar de USA en verschenen er vele soloalbums, die jammer genoeg door matige productie, niet echt wisten te overtuigen. Dat is zeker niet het geval op zijn nieuwste album ‘Digx’.

Danny bespeelt op vrijwel alle nummers de gitaar, bas en drums en wordt slechts sporadisch bijgestaan door Bob Bollinger (drums), Tim Brown (drums) en Johnny Fox (bas).

De Gusha Gusha invloeden komen direct aan bod in de lekker vette boogie Amtrak Joe met het voor Danny zo kenmerkend huilende warme gitaargeluid. Hey Bulldog is een verrassende Beatles cover waarin het origineel de Gusha Gusha behandeling ondergaat met een uiterst groovend resultaat. Danny is hier ook met een priemende gitaarsolo te horen.

London Rain is, zoals de titel al belooft, een druilerig pompende rocker. 1968 is daarentegen een sprankelende, aanstekelijke, rocker waarin flink aan de arreslee belletjes getrokken wordt. Het instrumentale Laughity Gravity is een intieme jazzy swinger waarin het weldadige gitaarspel van Danny prima past.

Industral Strength Guitars is een donker, hoekig funky nummer met snijdende funky gitaarriffs. De gitaar van Danny schroeit en snijdt hard in de lome shuffle Last Session On Brewster.

De afsluiter is het lui voortploegende Rocktown met psychedelische Beatles invloeden.

Het is goed om te horen dat Danny Adler nu eens met een goed geproduceerd, prima, album op de proppen komt. Zijn Gusha Gusha Music komt hier volledig tot wasdom!

Tracklist:
01. Amtrak Joe
02. Hey Bulldog
03. London Rain
04. 1968
05. Laughity Gravity
06. Industrial Strength Guitars
07. Last Session On Brewster
08. Rocktown

Website: https://www.facebook.com/danny.adler.10