Danny Adler – De Luxe Bluesarama
Format: CD – Digital / Label: Roogalator Publishing B.M.I.
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

De van oorsprong Amerikaanse bluesgitarist Danny Adler, die in 1969 in San Francisco optrad met blues- en soulgrootheden als John Lee Hooker, T-Bone Walker en Solomon Burke, toog in 1971 naar Engeland, waar hij de band Roogalator oprichtte. Roogalator was een graag geziene gast in de Engelse (blues)clubscene. Daarnaast speelde Adler gitaar in het boogie-clubje Rocket 88 van Stones drummer Charlie Watts, Cream bassist Jack Bruce en Stones pianist Ian Stewart.

In 1980 richtte Adler, na het uiteenvallen van Roogalator, de De Luxe Blues Band op met ex-Alexis Korner en ex-Savoy Brown pianist Bob Hall, ex-Savoy Brown-bassist Bob Brunning en ex-Jeff Beck drummer Micky Waller. Later zou ook nog ex-Bluesbreakers saxofonist Dick Heckstall-Smith zich bij de band aansluiten.

Op ‘De Luxe Bluesarama 1980’s’ is de muzikale erfenis van Adler en de De Luxe Blues Band te horen met 15 songs uit de jaren 1983, 1986 en 1987.

Het album opent met Chuck’s Duck, een solo gitaar instrumental waarin Adler zijn hoogst authentieke boogie sound met uitstapjes naar de surf guitar sound van Dick Dale  ten toon spreidt. Daarna volgen in hoog tempo een aantal boogienummers van deze klasseband, waarbij vooral de interactie tussen gitarist Adler en pianist Bob Hall prachtige bluesmomenten oplevert., zoals in het fraaie Sunnyland.

Even gemakkelijk maakt de band uitstapjes naar slowblues in Cold Cold Feeling en Worried Life Blues, take 2, en naar funk en soul in Late Freight en Get It Together. Vanaf het negende nummer verschijnt saxofonist Dick Heckstall-Smith ten tonele, die in Get It Together een prachtige solo voor zijn rekening neemt.

Het album eindigt met de boogiewoogie van Roll’em Pete, waarin Bob Hall schittert, en Hey Bo Diddley met schitterend gitaarwerk van Adler en waar drummer Micky Waller de gelegenheid krijgt te laten horen wat voor een fantastische drummer hij is.

De Luxe Bluesarama 1980’s is een prachtig document van een bluesband die ten onrechte enigszins onderbelicht is gebleven in de rockgeschiedenis. Een band van uitstekende muzikanten met ieder voor zich én als band een authentieke eigen sound. De muzikale erfenis van Danny Adler’s De Luxe Blues Band is een must voor iedere bluesliefhebber.

Tracks:
01. Chuck’s Duck
02. Motor Mouth Mama
03. Callin’ in the Flag
04. Cold Cold Feeling
05. Sunnyland
06. Late Freight
07. I’m Tore up Tk.3
08. Worried Life Blues Tk.2
09. You’re My Best Poker Hand
10. I Ain’t Got You
11. Get It Together
12. Want-Ad Blues
13. Lovin’ Machine
14. Roll’em Pete
15. Hey Bo Diddley

Website: Danny Adler