Daniel Norgren – Live
Format: Vinyl – Digital / Label: Superpuma Records
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Daniel Norgren is een singer-songwriter uit het noorden van Zweden met een stem die sterk doet denken aan Jeff Buckley. Samen met een band bestaande uit keyboards, contrabas en drums heeft de zanger/gitarist een live-album opgenomen in februari 2020.

De muziek die Daniel Norgren met zijn band op deze live-registratie speelt, is vooral ongrijpbaar te noemen. Het gros van de negen nummers bestaat uit lang uitgesponnen, trance-achtige en soms psychedelische instrumentale stukken en eindeloze intro’s en herhalingen van thema’s en riffs, zoals in het eerste nummer, de gedragen hymne Everything You Know Melts Away Like Snow. De smeltende sneeuw uit de titel van dit nummer is een mooie metafoor voor het tempo van de nummers.

In het tweede nummer van het live-album, het ruim 12 minuten durende Howling Around My Happy Home, wordt een bezwerend klanktapijt door de keyboards neergelegd dat aan de vroege Pink Floyd doet denken. Dat gebeurt ook in het 17 minuten durende Music Tape, dat een tergend langzaam intro kent en pas na 10 minuten op gang komt met sterk gitaarspel van Norgren.

In Black Vultures evolueert het klanktapijt naar drie minuten durende noise, dat vooral doet denken aan The Who, die aan het eind van My Generation hun instrumentarium aan gort slaan. Alleen hadden die daar minder tijd voor nodig.

Maar tussen het psychedelia/trance geluid duiken ook een paar songs op. De twee pianoballads, So Glad en Like There Was A Door, zijn van verschillende klasse.
So Glad bestaat tekstueel voornamelijk uit één regel (“Never been so glad”), die tientallen malen als een soort mantra wordt herhaald. Bovendien glad klinkt Norgren hier überhaupt niet. Like There Was A Door is wat toegankelijker, maar doet wel heel sterk denken Jeff Buckley’s uitvoering van Hallelujah.

Twee nummers springen er uit, niet toevallig beide uitgewerkte songs. Moonshine Got Me kent een sterke melodie waarin Norgren’s stem en gitaar goed tot hun recht komen en in het fraaie The Flow klinken Norgren en zijn band ineens als Neil Young & Crazy Horse.

Met dit live-album van Daniel Norgren heeft de Zweed een wel heel eclectisch, ongrijpbaar album afgeleverd, dat laveert tussen sferische psychedelica en loodzware songs.

Tracklist:
01. Everything You Know Melts Away Like Snow (Live)
02. Howling Around My Happy Home (Live)
03. People Are Good (Live)
04. Music Tape (Live)
05. So Glad (Live)
06. Moonshine Got Me (Live)
07. Black Vultures (Live)
08. The Flow (Live)
09. Like There Was a Door (Live)

Website: Facebook

Hits: 19