Recensie: Damon Fowler – Alafia Moon

 

Damon Fowler - Alafia Moon

Damon Fowler – Alafia Moon
Format: CD / Label: Landslide Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Zanger-gitarist Damon Fowler uit Tampa, Florida, heeft in de loop der jaren een behoorlijke reputatie opgebouwd in bluesrock en Southern Rock kringen. Zo maakte hij deel uit van the Dicket Betts Band en Butch Truck’s Freight Train. Door zijn schroeiend harde gitaarstijl is hij al meerdere keren vergeleken met Johnny Winter, Jeff Beck en Duana Allman.

Inmiddels is hij toe aan zijn achtste soloalbum, ‘Alafia Moon’, dat mede-geproduceerd werd door George Harris van Cheap Trick en Rick Derringer faam.

Damon en zijn band (Chuck Riley – bas), Justin Headley – drums), Mike Kach – keyboards), T.C. Carr – harmonica) en Betty Foxbacking vocals) laten op dit album een geluid horen, dat over het algemeen ontspannen, loom en broeierig klinkt met invloeden uit de blues, funk en Southern Rock.

Zo is de opener van het album, Leave It Alone, een lekker ontspannen nummer met een J.J. Cale achtige loomheid en branderig gitaarspel en T.C. Carr’s loeiende harmonica. Ook de shuffle I’ve Been Low klinkt lekker loom en in dit nummer eist Damon de hoofdrol op met zijn branderige slidegitaar.

Vervolgens is het titelnummer, Alafia Moon, een ballad van het soulvolle soort met een geluid dat aan Frankie Miller doet denken. Some Things Change is een stuwend nummer met een scheurende harmonica en schrijnende slidegitaar.

The Guitar is een akoestische cover van het Guy Clark nummer over een zeer bijzondere, bezeten gitaar. The Umbrella is een hilarische anekdote over een voorval tijdens een tournee van Damon. Een dronken toeschouwer bleef maar vragen om een cover van het Iron Butterfly nummer In A Gadda-Da-Vida, dat niet op het repertoire van Damon’s band stond. De toeschouwer werd uiteindelijk door de bareigenaar op krachtige wijze de bar uit gegooid.

Het nummer Kicked His Ass Out is het relaas daarvan op een soepel swingende country wijze.

Met dit nieuwe album van Damon Fowler haal je een zeer aangenaam blues(rock) album in huis!

Tracklist:
01. Leave It Alone
02. I’ve Been Low
03. Alafia Moon
04. Make The Best Of Your Time
05. The Guitar
06. Hip To Your Trip
07. Some Things Change
08. Taxman
09. Wanda
10. The Umbrella
11. Kicked His Ass Out

Website: Damon Fowler