Curtis Mayfield – People Never Give Up
Format: CD / Label: Rhino
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In deze roerige tijden vol onzekerheid, verzet, woede en verdriet is de behoefte aan liefdevolle muziek met een boodschap van hoop zeer groot. En dan komt deze verzamelaar van soul legende Curtis Mayfield goed van pas!

Curtis Mayfield werd op 3 juni 1942 geboren in Chicago, ILL, geboren en begon te zingen in het plaatselijke gospelkoor. Nadat hij zanger Jerry Butler ontmoette werd de soulgroep the Impressions geformeerd. Naast het feit dat Curtis een zeer intieme stem had viel hij op doordat hij niet schroomde om politieke en maatschappij kritische teksten te schrijven, zoals in de klassieker Get Ready. In 1970 verliet Curtis the Impressions om solo verder te gaan. Zo scoorde hij hij flink met de soundtrack van de Blaxploitation film Super Fly.

In 1990 sloeg het noodlot toe toen Curtis getroffen werd door een stagelamp waardoor hij verlamd raakt. Toch ging hij door met het opnemen van albums. Zijn laatste album was ‘New Ԝorld Order’ uit 1996.

In 1996 overleed hij aan de gevolgen van Diabetes 2.

Het Rhino label heeft nu een verzamelaar uitgebracht met nummers waarin de strijdbare boodschap van Curtis Mayfield zeer goed overkomt. Een boodschap vol liefde en (vreedzaam) verzet.

Een goed voorbeeld is de weldadig georkestreerde funky soul van Move On Up, die hier jammer genoeg in de korte versie te horen is. De demoversie van Power To The People klinkt zeer intiem en hoopvol.
Ԝe Got To Have Peace is een zogenaamde “mellow groover” met zeer romige orkestratie.

De live versies van de klassiekers People Get Ready, I Plan To Stay A Believer en Ԝe’re A Ԝinner (van the Impressions) klinken stuk voor stuk zeer intiem en zeer indringend.
Ԝe The People Ԝho Are Darker Than Blue is zeer actueel, gezien de Black Lives Matter problematiek. Een zachte maar zeer krachtige ballad met een swingende percussiebreak.
New Ԝorld Order is het titelnummer van het laatste Curtis Mayfield album en ondanks de elektronische sound blijft de krachtige boodschap recht overeind.
De afsluiter, Future Shock, is een super funky nummer in een afwijkende versie.

Het zou met name in Amerika eigenlijk verplicht moeten zijn dat dit album op elk radiostation dagelijks gedraaid zou worden. Een heerlijk en vooral belangrijk album!

Tracklist:
01. Move On Up
02. Power To The People (Demo Version)
03. Ԝe Got To Have Peace
04. People Get Ready (Live At Bitter End, NYC)
05. New Ԝorld Order
06. Ԝe The People Ԝho Are Darker Than Blue
07. I Plan To Stay A Believer (Live At Bitter End, NYC)
08. Ԝe’re A Ԝinner (Live At Bitter End, NYC)
09. Beautiful Brother Of Mine
10. Future Shock

 

Hits: 4