Recensie: Chrissie Hynde – Standing In The Doorway – Chrissie Hynde Sings Bob Dylan

 

 

Chrissie Hynde - Standing In The Doorway - Chrissie Hynde Sings Bob Dylan

Chrissie Hynde – Standing In The Doorway – Chrissie Hynde Sings Bob Dylan
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: BMG Rights Management (UK) Ltd
Release: 2021
Tekst: Fons Delemarre

Bob Dylan is onlangs 80 jaar geworden. Het gevolg: veel aandacht in de media en een verdere uitbreiding van het enorme arsenaal aan tribute-achtige albums.

Ook Chrissie Hynde wilde niet achterblijven. Van haar verscheen Standing In The Doorway: Chrissie Hynde Sings Bob Dylan’. Die vlag dekt de lading.

Hynde vertolkt negen nummers van Dylan. Het betreft sober geïnstrumenteerde opnames, onder de titel ‘Dylan Lockdown Series’.

Hynde en Pretendersgitarist James Walbourne stuurden elkaar heen en weer toevoegingen op de demo’s die Hynde maakt. Zó maak je in tijden van corona samen een album en houd je tegelijkertijd toch meer dan voldoende afstand…

Hynde, die altijd al nummers van Dylan op haar repertoire had staan, maakte een interessante tracklist voor het album. Sommige nummers zijn minder bekend: In The Summertime van ‘Shot Of Love’ (1981) en Standing In The Doorway van ‘Time Out Of Mind’ (1987); sommige bekend: You’re a Big Girl Now van ‘Blood On The Tracks’ (1975) en Blind Willie McTell van ‘Infidels’ (1983).

Dit laatste nummer is de beste track van het album, met name door de fraaie instrumentatie en de manier waarop Hynde de folk-achtge zanglijn geïnterpreteerd heeft. Het nogal houterige pianospel van Walbourne blijft in dit nummer meer op de achtergrond en de mandoline geeft het geheel een mooie geluidskleur. Hynde heeft een zeer eigen/specifiek stemgeluid, dat overbekend is van haar werk met The Pretenders, maar dat niet veel verschillende timbres bevat.

Het feit dat het album niet erg lang duurt (negen nummers, ± 45 minuten) zorgt ervoor dat die beperking niet storend wordt.

Opzienbarend is ‘Standing In The Doorway’ niet, wel interessant voor Dylanliefhebbers en verstokte Dylanverzamelaars, die hun schier oneindige verzameling Dylan-gerelateerde albums verder kunnen uitbreiden. En natuurlijk voor liefhebbers van Chrissie Hynde.   

Tracks:
01. In the Summertime
02. You’re a Big Girl Now
03. Standing in the Doorway
04. Sweetheart like You
05. Blind Willie McTell
06. Love Minus Zero / No Limit
07. Don’t Fall Apart on Me Tonight
08. Tomorrow Is a Long Time
09. Every Grain of Sand

Chrissie Hynde: Guitar, Vocals
Tchad Blake: Bells, Hammond B3, Organ, Percussion, Tambourine; Producer
James Walbourne: Accordeon, Clarinet, Flute, Guitar, Keyboards, Mandolin, Organ, Piano, Wurlitzer, Vocals (BG); Producer

Website: Chrissie Hynde

 

Hits: 51