Casey Van Beek and the Tulsa Groove – Heaven Forever
Format: CD – Digital / Label: Little Village Foudation Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De achternaam “Van Beek” deed het al vermoeden. Casey Van Beek is van Nederlandse afkomst. Hij werd er geboren en woont nu in de United States. In Oklahoma om precies te zijn. In de Amerikaanse muziekwereld heeft hij een grote naam opgebouwd en speelde hij o.a. met Peter & Gordon, Linda Ronstadt, Don Henley, Glenn Frey, Eric Clapton en…J.J. Cale!

En met name het geluiid van J.J. Cale klinkt door in zijn album, dat hij onder de naam Casey Van Beek and the Tulsa Groove heeft uitgebracht.

Het merendeel van de nummers zou zo uit de koker van J.J. Cale gekomen kunnen zijn. Casey heeft het namelijk voor elkaar gekregen om die nummers van dezelfde luie J.J. Cale groove te voorzien terwijl zijn zang net zo ontspannen en lui klinkt als J.J.

Naast Casey Van Beek (zang, bas) bestaat the Tulsa Groove uit Walt Richmond (producer, piano, orgel, drums), Jim Bayfield (gitaar), Steve Hickerson (gitaar), Charles Tuberville (gitaar), Jared Tyler (dobro, mandoline, gitaar), Seth Lee Jones (gitaar), Steve Bagsby (steelgitaar), Steve Wilkerson I(saxofoon) en Ron Getman (akoestische gitaar).

Voorbeelden van de J.J. Cale sound zijn het ontspannen groovende Roberta (een nummer van Huey “Piano” Smith) met een lekker priemende gitaar en soepel sWingende piano, Solid Ground waarin de Cale sound vermengd wordt met een funky reggaeritme, Thinkin’ ‘Bout You en If You Don’t Love Me met zijn soulvolle grooves.
Since You Said Goodbye is een cover van het J.J. Cale nummer en is een lui deinende countryballad met een warm huilende steelgitaar van Steve Bagsby en de sfeervol prikkende gitaar van Seth Lee Jones.

Niet alle nummers overtuigen. Zo klinkt de Willie Nelson-achtige slijper Waltzin’ With My Shadow wel erg gladjes en dat geldt ook voor de zacht deinende countrywals Heaven Forever, dat opleeft door het fraaie dobrospel van Jared Tyler.

Met Whatcha’ Think About That begeeft Casey zich succesvol op het pompende New Orleans rhythm & blues terrein en de cover van Eddie Shuler’s Sugar Bee is een luie cajun swinger met een fraaie broeierige bluesgitaar.

Casey Van Beek and the Tulsa Groove hebben een album afgeleverd met een welgemeend en respectvol eerbetoon aan J.J. Cale. Een album dat voor driekwart overtuigt.

Tracklist:
01. Roberta
02. Since You Said Goodbye
03. Solid Ground
04. Waltzin’ With My Shadow
05. Thinkin’ ‘Bout You
06. I Got Loaded
07. Sugar Bee
08. Heaven Forever
09. Superstitious
10. If You Don’t Love Me
11. Watcha’ Think About That
12. Get On With It

Website: https://www.facebook.com/CaseyVanBeekOfficial/