Bushmaster – Dancing In The Belly Of The Beast
Format: CD / Label: Gem Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit vierde album van de band Bushmaster uit Washington, D.C., valt in te delen in de categorie “zeer aangename soulblues”. Een veelzijdig album waarop soul, blues en funk hand in hand gaan maar waar ook scheurende Jimi Hendrix invloeden te bespeuren zijn.
De band bestaat uit zanger-gitarist Gary Brown, bassist Justin Kimball, drummer Justin Pinkney en toetsenist Tim McDonald.

Zoals gezegd, de soulblues heeft de overhand op dit album. Zoals in de lui groovende soulblues van Ajax And Hot Wax. Een nummer met lome gitaarriffs plus plots opduikende James Brown grooves. Het aan Huey Lewis herinnerende stemgeluid van Gary Brown klinkt zeer soulvol in de broeierig pompende funky blues van Profile met lekker stuwend toetsenwerk van Tim McDonald en soulvolle backingvocals van Tracy Nelson en Vickie Carrico.
Het dreigende, midtempo, Song For Freddie Gray drijft op de marching band-achtige ritmes van drummer Justin Pinkney en de snijdende gitaar van Gary Brown. Mushroom is een zwaar door Jimi Hendrix’s “Purple Haze” beïnvloede funky rocker met psychedelisch én funky gitaarwerk. De tekst is hier hilarish: “why did you treat me like a mushroom baby, you left me all alone in the dark”.
40 Acres And A Mule was wat de negerslaven na de afschaffing van de slavernij beloofd werd. Bij Bushmaster gaat dit nummer meer over “krijgen wat je beloofd is” in een stuwende shuffle met vlammend gitaarwerk. Vervolgens is Army Of Two een luie shuffle met lichte Sam Cooke (“Twistin’ The Night Away”) invloeden. Daniel Weston Cohen treedt aan met zijn snijdende slidegitaar in Elevator waarin de Bo Diddley beat een verbond aangaat met een “Sittin’ On Top Of The World” achtige bluesmelodie. Pressure Cooker is een zeer vet groovend Meters-achtig funknummer met lome soulvolle zang en een pompend stuwend orgel. Gary’s gitaarspel is in nummers als The Blues en Nowhere To Stand als zeer hard en smeulend te omschrijven.
Het album wordt zeer intiem afgesloten met het zacht schuifelende Thing Back Home.

Bushmaster heeft een erg prettig en veelzijdig soulblues album afgeleverd!

Tracklist:
01. Profile
02. Ajax And Hot Wax
03. Song For Freddie Gray
04. The Blues
05. Nowhere To Stand
06. Mushroom
07. Miss Sexyfine
08. 40 Acres And A Mule
09. Army Of Two
10. Elevator
11. Pressure Cooker
12. Jekyll And Hyde
13. Profit From Pain
14. Thing Back Home

Website: Bushmaster