BOMBINO – Live In Amsterdam
Format: CD – SACD – vinyl 2 LP – Digital / Label: Partisan Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

BOMBINO is de Afrikaanse gitarist en zanger Goumour Almoctar. Hij is afkomstig uit Nigeria en stamt af van de Toureg nomadenstam. In 1990 moest hij met zijn gezin vluchten naar Algerije om jaren later weer terug te kunnen keren naar zijn vaderland. Daar richtte hij de band BOMBINO op. Een band, die zich kenmerkt door hun sublieme mix van Afrikaanse muziek met reggae, rock, blues en funk.

Het is dan ook niet voor niets dat het album ‘Deran’ een Grammy Award binnensleepte voor Best Ԝorld Music album.

De gitaarstijl van BOMBINO kenmerkt zich door het spijkerharde geluid waarbij hij de ene keer als John Lee Hooker en de andere keer als Carlos Santana klinkt.

Ter promotie van het eerder genoemde ‘Deran’ album trad de band ook op in de Melkweg in Amsterdam. De band bestond toen uit BOMBINO (zang, gitaar), Abdallah Ag Alhousseyne (gitaar), Youba Dia (bas), Illias Mohamed Alhassanie (gitaar), de Amerikaan Corey Ԝilhelm (drums) en achtergrondzangeressen Touylou Kika, Anana Harouna en Kel Assout.

Kort na dit optreden overleed ritmegitarist Illias Mohamed Alhassanie, aan wie dit album is opgedragen.

Het optreden in de Melkweg moet één groot swingend feest zijn geweest. Dat spat namelijk van dit album af.

De band start met een tintelende mix van Afro en reggae in Iyat Na Hay met fraaie klaaglijke, soulvolle zang en kristalhelder gitaarwerk. Azamane Tiliade opent met rauw bluesy gitaarspel om als een zeer opgewekt swingend nummer door te gaan. Een nummer waarin ook flink wat rockinvloeden opduiken.
Het publiek gaat helemaal los in de hoekig skankende Afroreggae van Amidinine waarin BOMBINO smijdend hard op zijn gitaar tekeer gaat.

Midiwane opent met haast Jimmy Page-achtig mystiek gitaarspel en gaat daarna als een weldadig swingend nummer verder waarin het tempo steeds een tandje hoger gaat.
In Tar Hani klinkt de band zowaar als een funky groovende variant op the Police.
BOMBINO klinkt zeer bluesy in Ahoulaguine Akaline met John Lee Hooker-achtige gitaarriffs en in Takamba gaat hij meer de Carlos Santana kant op.

Dit livealbum bewijst dat BOMBINO live zeer zeker voor een swingend feest zorgt. Daarom hoop ik dat we ze dit jaar ook snel live in actie kunen zien en horen. Een subliem album!

Tracklist:
01. Iyat Na Hay
02. Azamane Tiliade
03. Amidinine
04 .Midiwane
05. Tar Hani
06. Chatahaf
07. Ahoulaghuine Akaline
08. Takamba
09. Timtar
10. Imajghane
11. Chet Boughassa

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Bombino_(musician)