Recensie: Black Pumas – Capitol Cuts – Live In Studio A

 

Black Pumas - Capitol Cuts - Live In Studio A

Black Pumas – Capitol Cuts – Live In Studio A
Format: vinyl LP – Digital / Label: ATO Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Zo lang er bands als de Black Pumas bestaan hoeven we ons geen zorgen te maken over de kwaliteit van de hedendaagse soulmuziek. Deze band uit Austin, Texas, maakt namelijk zeer intense soul met een Daptone-achtig geluid, hetgeen inhoudt dat je met een “back to basics” productie te maken hebt, die daardoor zeer krachtig klinkt.

Na maanden van afgezegde optredens door het Corona virus besloten Adrain Quesada (gitaar, toetsen), Eric Burton (zang, gitaar), Brendon Bond (bas), Stephen Bidwell (gitaar), Ja Ron Marshall (toetsen), Angela Miller (backing vocals) en Lauren Cervantes (backing vocals) een album in de Studio A op te nemen, live zonder overdubs.

En het resultaat mag er (weer) zijn. Dat toont de opener van dit album, I’m Ready, gelijk aan. Een zeer aanstekelijk en energiek nummer met een Daptone geluid en een Nathaniel Rateliff-achtige energie.

Eric Burton bewijst in Colors dat hij momenteel tot de krachtigste soulzangers behoort in een warm deinend soulnummer waarin vooral de invloed van Bobby Womack opvalt. Adrian Quesada is te horen met krachtig priemend gitaarspel. De Womack invloed is ook nog aanwezig in het ontspannen groovende Old Man met een luie samba wending.

Know You Better begint intiem sprankelend en heeft een zeer soulvolle en krachtige apotheose. Adrian Quesada doorspekt het krachtig groovende Fire met zijn hard galmende twanggitaar klanken. Zijn gitaar klinkt lekker bluesy in de broeierige funky soul van Stay Gold.

Als afsluiter volgt de zwierende funky soul van Red Rover.

We hoeven ons geen zorgen over de toekomst van de soulmuziek te maken. Die is namelijk, mede door dit prima album, gewaarborgd door de Black Pumas.

Tracklist:
01. I’m Ready
02. Colors
03. Old Man
04. Know You Better
05. Fire
06. Black Moon Rising
07. Stay Gold
08. Red Rover

Website: https://www.theblackpumas.com/

Hits: 22