Recensie: Billy Walton Band – Night Turns Blue – Live From The Barn

 

Billy Walton Band - Live From The Barns

Billy Walton Band – Night Turns Blue – Live From The Barn
Format: CD / Label: Harmonized Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Billy Walton is een zanger-gitarist uit New Jersey, USA, die in het verleden deel uitmaakte van de band van Southside Johnny en die ook nog eens samen speelde met Little Steven, Gary US Bonds en Steven Tyler.

Met zijn eigen band is hij nu toe aan album nummer elf. Een album, dat jammer genoeg, maar uit slechts 5 nummers bestaat. Jammer omdat het geluid van The Billy Walton Band zeer bijzonder is.

Billy met William Paris (bas), Tom Petraccaro (saxofoon), Sam Sherman (keyboards), Matt Fischer (trompet) en Johnny D’Angelo (drums) laten horen dat zij een zeer veelzijdige band vormen.

Zo opent dit mini-album met Night Turns Blue, dat begint als een stemmige, melancholieke pianoballad met invloeden van twee Bruces, Bruce Hornsby en Bruce Springsteen. Naarmate het nummer vordert ontwikkelt het zich tot een bluesy ballad met galmend en vlammend gitaarwerk en de omfloerste warme zang van Billy.

Daarna opent een zwaar kreunende synthesizer, met stemmige gitaar, Mountain, dat heel langzaam verandert in een broeierig stuwend soort spacerock waarin de spacey synthezier overuren draait en het hard snijdende gitaarwerk het nummer als een soort bluesy, Pink Floyd-achtig, spacerocknummer laat klinken.

Hell Or Highwater is een fel stuwende bluesrocker met zwaar schroeiend gitaarwerk en een pompend soulorgel. In de stevig groovende funkly blues Forgive And Forget duikt via het felle gitaarwerk een Stevie Ray Vaughan geluid op.

En in de afsluitende track, Long Slow Descent, zorgt de borrelende en kreunende synthesizer samen met gemene gitaarriffs voor een krachtig zwevend bluesrock nummer.

Deze vijf tracks van the Billy Walton Band doen mij zeer verlangend, zeg maar gerust kwijlend, uitkijken naar een nieuw compleet album.

Tracks:
01. Night Turns Blue
02. Mountain
03. Hell Or Highwater
04. Forgive And Forget
05. Long Slow Descent

Website: https://www.billywaltonband.com/