Bernard Allison – Songs From The Road
Format: CD – DVD / Label: Ruf Records
Release 2020

Tekst: Martin van der Velde

In navolging van zijn vader, Luther Allison heeft Bernard Allison nu ook een ‘Songs From The Road’ album op Ruf Records afgeleverd. Deze dubbelaar, cd en dvd is vastgelegd op 23 oktober in muziektheater de Piano Club in Dordmund, Duitsland.

Bernard komt op 26 November 1965 in Chicago ter wereld. Al op jonge leeftijd is hij door het bluesvirus gegrepen en volgde zijn vader zoveel mogelijk. Luther Allison spoorde zijn zoon aan om een opleiding te volgen maar gaf hem ook de kans om aan het grote werk te snuffelen door Bernard in 1983 mee te laten spelen tijdens zijn optreden op het Chicago Blues Festival.
Wanneer Bernard op zijn achttiende zijn diploma haalt sluit hij zich nog de volgende week aan bij de band van Koko Taylor en ontwikkeld zo zijn zelf aangeleerde gitaarspel in rap tempo tot een hoger niveau.
Vanaf 1985 werkt hij aan een solocarrière, in eerste instantie onder de naam Bernard Allison and Back Talk, waarmee voornamelijk in Canada wordt gewerkt. In 1989 wordt hij bandleider van de touringband van Luther Allison en nog hetzelfde jaar maakt hij zijn eerste album ‘The Next Generation’.
Sindsdien laat Bernard Allison regelmatig van zich horen via nieuw plaatmateriaal en is zijn naam definitief gevestigd binnen de internationale bluesscene.

Berrnard Allison trapt ‘Songs From The Road’ af met Nighttrain, een funky georiënteerde track, waarvan we er meer gaan tegenkomen (Call Me Momma, Feels Kinda Funny, Same Ole Feeling en Meet Me Half Way) maar ieder met een eigen twist of gitaarlijn.
Alles is tot in de puntjes verzorgt en grooved de pan uit en op zijn tijd vlamt Bernard Allison met vingervlug solowerk. Maar vergeet ook zijn tweede gitarist Dylan Slafer niet, deze vult met essentieel rhythm gitaarwerk Allison perfect aan en pakt de ruimtes die hem geboden worden met schitterend solowerk.
Bernard’s herkenbare stem haal je er overigens meteen uit. Zijn bedreven begeleiders bassist George Moye, drummer Mario Dawson en saxofonist José James leggen een gedegen bodem neer, die Bernard Allison alle ruimte geeft om zijn songs op te bouwen.
Met de slowblues tracks You’re Gonna Need Me en Let’s Try It Again neemt hij even wat gas terug om vervolgens de slide zijn werk te laten doen in Something’s Wrong en Slide Master.
De DVD die bij deze cd is gevoegd telt zelfs drie nummers meer en kent een andere volgorde. Ook het beeldmateriaal is van grote klasse en met meerdere camera’s geschoten. Een prima aanwinst voor de fans van Bernard Allison, en anders een welkome kennismaking met deze begenadigde bluesartiest.

CD:
01. Night Train
02. Stay With Me Tonight
03. You’re Gonna Need Me
04. I Can’t Get You Out Of My Mind
05. Call Me Momma
06. Feels Kinda Funny
07. Cruisin For A Bluesin
08. Same Ole Feeling
09. Let’s Try It Again
10. Meet Me Halfway
11. Backdoor Man
12. Something’s Wrong
13. Slide Master

DVD:
01. Stanky issues
02. Night Train
03. Stay With Me Tonight
04. The Way Love Was Meant To Be
05. I Can’t Get You Out Of My Mind
06. Call Me Momma
07. Feels Kinda Funny
08. Cruisin For A Bluesin
09. Same Ole Feeling
10. Let’s Try It Again
11. Meet Me Halfway
12. Backdoor Man
13. Storms Of Life
14. You’re Gonna Need Me
15. Something’s Wrong
16. Slide Master

Website: Bernard Allison