Benny Turner – Who Sang It First
Format: CD single / Label: Nola Blue Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het leven, en daarbij ook de carrière, van zanger-bassist Benny Turner is doorspekt van het overlijden van dierbare vrienden en collega’s. Benny werd geboren in Gilmer, Texas, en is de broer van de legendarische bluesgitarist Freddie King. In het begin van de 50’er jaren verhuisde het gezin Turner naar Chicago waar Benny als bassist toetrad tot de band van zijn broer Freddie. Later zou Benny als gitarist toetreden tot de gospelgroep the Kindly Shepherd. Vervolgens komen we Benny, samen met Phil Upchurch, tegen in de band van Dee Clark en bij the Soul Stirrers.

In het midden van de 60’er jaren nam Benny ook wat soloplaten op voor labels als One-Derful en M-Pac!

In 1976 sloeg het noodlot voor het eerst toe toen Benny’s broer, Freddie King, overleed. Benny was daar dusdanig kapot van dat hij zich twee jaar van het muziektoneel terugtrok. Mighty Joe Young haalde hem vervolgens over om tot zijn band toe te treden.

Na zijn avonturen bij Mighty Joe Young was Benny lid van de band van zangeres Sandra Wright. Ook zij overleed echter in 2010!

De jaren daarna wijdde Bernny zich aan zijn solocarrière. En dat werd een behoorlijk succesvolle carriere. Hij werd zelfs opgenomen in de Chicago Blues Hall Of Fame.

In 2018 nam Benny het album ‘Going Back Home’ op met zanger Cash McCall, die tijdens de opnames van dat album al vocht tegen longkanker. Cash McCall overleed vorig jaar.
En nu is er dan de single Who Sang It First. Dit is Benny’s bewerking van Jim George’s “Black Is Beautiful” waarop Benny wordt bijgestaan door Clayton Ivey (toetsen), Will McFarlane (gitaar) en Justin Holder (drums).

Who Sang It First is een zeer soulvol bluesnummer waarin Benny’s nog altijd zeer krachtige soulstem perfect uitkomt. Een ontspannen zwevend nummer met heerlijk soulvol toetsenwerk en zacht prikkende gitaar. In dit nummer zijn ook overduidelijk de groeplinvloeden uit Benny’s verleden terug te horen.

Deze single van Benny Turner is er eentje, die thuishoort in de categorie topsoul a la Solomon Burke!

Tracklist:
01. Who Sang It First

Website: Benny Turner