Recensie: BB Factory – Live At The Wallaby Hotel

 

BB Factory – Live At The Wallaby Hotel
Format: CD / Label: Clockwork Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Australische band BB Factory debuteerde in 2018 met het album ‘First World Blues’ en ik was vanaf dat moment al totaal onder de indruk van deze band. Op een heerlijke wijze werden soul, blues en funk met elkaar vermengd.

De band heeft een Nederlands kleurtje door gitarist Pedro Verhoeven, die op zijn 14e naar Australië vertrok.

De band bestaat verder uit Harold Jackson (zang, harmonica), Bruce Crouch (keyboards), Craig Hamilton (bas), Cvitan Barac (drums) en Gary Mulholland (saxofoon).

Dit nieuwe,live, album bewijst dat de band nog steeds even krachtig en swingend klinkt. De op dit album aanwezige covers worden door de band totaal eigen gemaakt.

Zoals in de opener I’m Ready, de Muddy Waters klassieker, die hier lekker funky klinkt met de rauwe soulstrot van Harold Jackson en de messcherp snijdende gitaar van Pedro Verhoeven.

Shakey Ground is bekend van the Temptations, maar ook van Delbert McClinton. Bij de BB Factory is dit een stevig funkrockende versie geworden met een heerlijk soulvol pompend orgel van Bruce Crouch en de wah wah grooves van Pedro Verhoeven, die daar stiekem wat Voodoo Chile doorheen strooit.

De cover van de Prince klassieker Purple Rain is gewoonweg fabuleus mooi. Enorm soulvol en met een vlammende gitaarsolo.

Cold Sweat is uiteraard van James Brown maar de BB Factory heeft gekozen voor de uitvoering van the Boneshakers met een gemeen groovend resultaat.

Er staan twee Keb’ Mo’ covers op het album. Zowel She Just Wants To Dance als The Worst Is Yet To Come klinken hier heerlijk lui groovend.

Howler veroorzaakt bij het publiek een waar “huilfeest”.

Fantasy opent als Led Zeppelin’s Rock And Roll om zich daarna als een recht voor z’n raap rocker te ontwikkelen.

Call Me Baby is een waardige, aanstekelijk swingende afsluiter van dit prima live album van BB Factory. Een band, die zo snel mogelijk eens onze kant op moet komen. Het mag nu tenslotte weer!

Tracklist:
01.I’m Ready
02.Like Fire
03.Save Me
04.Shakey Ground
05.It’s Over
06.Purple Rain
07.Cold Sweat
08.Howler
09.Fantasy
10.Sweet Refrain
11.Too Late
12.She Just Wants To Dance
13.The Worst Is Yet To Come
14.Call Me Baby

Website: BB Factory