Recensie: Baxter Dury – Chaise Longue

 

Baxter Dury - Chaise Longue

Baxter Dury – Chaise Longue
Format: Boek – E-Book
Uitgeverij: Little, Brown Book Group / SBN : 9781472155139
Release: 2021

Tekst: Filip Heidinga

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een erg mooi boek met vooral veel grappige verhalen

Baxter Dury zal altijd, ondanks dat hij al zeven albums heeft uitgebracht, herinnerd worden als de zoon van Ian Dury. Ian Dury scoorde in de jaren zeventig en tachtig meerdere hits met zijn band The Blockheads. Het leven van Ian Dury ging echter gepaard met grote hoeveelheden drank en drugs en uit de biografieën die over hem verschenen zijn weten we dat het geen makkelijke man was. In 2000 overleed Ian aan de gevolgen van kanker en tijdens zijn begrafenis trad zijn zoon, Baxter, voor het eerst op. Sindsdien brengt Baxter met succes af en toe een album uit en treed hij regelmatig op.

En nu is er dan een boek over zijn leven. Wie een boek verwacht over Ian Dury komt echter bedrogen uit. Ian speelt uiteraard een grote rol in het boek maar het gaat echt over het leven van Baxter en niet over zijn vader. Het verhaal wordt verteld door Baxter in zijn eigen woorden, zonder hulp en zoals hij het wil vertellen.

Hierdoor maakt Baxter soms een grote sprong in de tijd om even later weer verder te gaan waar hij gebleven was. In eerste instantie lijkt het hierdoor moeilijker te lezen maar Baxters vlotte schrijfstijl en humor maakt dit meteen goed. Wat wel een beetje jammer is is dat het boek stopt in januari 1995, goed er zijn een paar flarden te vinden over latere jaren maar dit zijn echt flarden. Baxter wou een boek schrijven over zijn jeugd en stopt daarom in het jaar dat hij vierentwintig zou worden. Hierdoor lezen we niks over zijn eigen carrière maar dit komt dan, hopelijk, later in een ander boek te staan.

Ian and Baxter Dury on the cover of New Boots and Panties!! (1977). Photograph: Alamy

Baxter Dury werd geboren op 18 december 1971, zes jaar voordat zijn vader zou doorbreken met Ian Dury & The Blockheads. Ian en Baxter’s moeder Elizabeth “Betty” Rathmell scheiden als Baxter nog maar jong is en zal de jaren daarna van de één naar de andere verhuizen.
Baxter’s moeder heeft veel moeite om haar zoon in bedwang te houden omdat Baxter al op jonge leeftijd liever op straat rondhangt dan naar school te gaan. Zijn beide ouders doen, op hun geheel eigen wijze, hun best maar veel succes hebben ze echter niet en Baxter gaat op zijn veertiende al van school.

Uiteindelijk zal hij twee keer een ‘gewone’ baan hebben maar beide keren loopt dit rampzalig af, en beide keren worden uitgebreid en met veel humor in het boek beschreven. Baxter heeft duidelijk geen makkelijk leven gehad en tijdens het lezen vraag je je meerdere keren af of het ooit nog goed zal komen. Gelukkig weet Baxter alles met enorm veel humor te vertellen.

Kortom: Een erg mooi boek die bij vlagen zielig is maar vooral erg veel grappige verhalen bevat verteld door een man die al op vroege leeftijd wist dat hij nooit uit de schaduw van zijn vader zou kunnen stappen. Het verhaal van een man die eigenlijk nooit echt een kans heeft gehad maar er altijd het beste van moest maken.

Website: https://www.baxterdury.tv/