Eerherstel!

 

Barbara Pittman - Golden Hits

Barbara Pittman – Golden Hits
Format: CD / Label: Master Tape Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Rockabilly zangeres Barbara Pittman was één van de weinige vrouwelijke artiesten, die door het legendarische Sun label gecontracteerd werden. Dit feit hield jammer genoeg ook automatisch in dat er vrijwel geen promotie plaatsvond voor deze vrouwelijke artiesten.

Het feit dat haar buurjongen, ene Elvis Presley, haar had aanbevolen bij het Sun label hielp haar ook niet.

Barbara scoorde daardoor ook niet echt een dikke hit. Ze bracht slechts vijf singles uit op het genoemde Sun label en op het Philips International label en was daarna nog te horen op de soundtracks van films als The Wild Angels, Wild On Wheels en Hells Angels.

Ook nam ze nummers op voor het Del-Fi label, die echter nooit werden uitgebracht.

Op dit wel heel erg positief getitelde ‘Golden Hits’ album hoor je haar singles, aangevuld met enkele demo versies en zogenaamde “alternate takes”.

Barbara was in de beginperiode van haar carrière een pittig rockende dame. Zo klinkt I Need A Man behoorlijk wild en rauw boppend met een rockende piano en een harde rauwe gitaar. Barbara had een krachtig en fel stemgeluid.

In het luchtig boppende Everlasting Heart is een licht countrygeluid vermengd met een scheursaxofoon en een priemende gitaar (ver) in de achtergrond. I’m getting Better All The Time is een luchtig nummer a la Elvis Presley’s Teddy Bear waarbij de rauwe randjes ietwat zijn afgeschuurd.

In Handsome Man laat Barbara een smachtend en zwoel geluid horen. No Matter Who’s To Blame is een al even smachtend nummer met een warme steelgitaar en trompet. In de akoestische ballad Two Young Fools In Love klinkt Barbara behoorlijk breekbaar.

Ook Barbara ontkwam in sommige nummers helaas niet aan de “polijstmachine”. The Lonely Hours is daarvan een voorbeeld met een Roy Orbison-achtig geluid. Ook Love Is A Stranger klinkt gepolijst maar dan met lichte I Walk The Line invloeden.

De rijkelijke georkestreerde countryballad Eleventh Commandment wordt gered door de krachtige en indringende stem van Barbara. Heel mooi en indringend is de cover van Hank Williams’ Cold, Cold Heart. Dit nummer keert nog een keer terug in een “alternate take” en klinkt hier al even indringend.

De demoversies die op dit nummer opduiken laten Barbara intiem en breekbaar horen met vaak niet meer dan Barbara’s zang en een akoestische gitaar.

Baraba Pittman overleed in 2005 op slechts 67-jarige leeftijd. Het is goed dat ze met dit overzichtsalbum de aandacht krijgt die ze eigenlijk altijd heeft moeten missen.

Eerherstel dus!

Tracklist:
01. I Need A Man
02.Everlasting Heart
03. I’m Getting Better All The Time
04. Handsome Man
05. Sentimental Fool
06. No Matter Who’s To Blame
07. Two Young Fools In Love
08. Cold, Cold Heart
09. Take My Sympathy
10. The Lonely Hours
11. Voice Of A Fool
12. Love Is A Stranger
13. I Forgot To Remember To Forget
14. Eleventh Commandment
15. Just One Day
16. Take My Sympathy (demo version)
17. I’m Getting Better All The Time (demo version)
18. Cold, Cold Heart (alternate take)
19. No Matter Who’s To Blame (alternate take 2)
20. I’m Getting Better All The Time (first version)
21. Sentimental Fool 2
22. Two Young Fools In Love (demo version)
23. Sentimental Fool (third version)
24. No Matter Who’s To Blame (alternate take 1)
25. I’m Getting Better All The Time (2)

Hits: 2