Recensie: Band Of Friends – Spotlight On The G Man

 

Band Of Friends - Spotlight On The G Man

Band Of Friends – Spotlight On The G Man
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Rory Gallagher rules forever!

De echte Rory Gallagher fans weten natuurlijk al lang wat Band Of Friendsvoor een band is. Voor de (nog) niet Gallagher ingewijden zal ik het nog eens uitleggen. The Band Of Friends is de band van bassist Gerry McAvoy. Hij was jarenlang de trouwe bassist uit Rory Gallagher’s band en is dan ook op alle Rory Gallagher albums te horen.

Na de dood van Rory in 1995 startte Gerry deze band om de muziek van Rory Gallagher te blijven vieren. Geen tribute band dus!

Gitarist Marcel Scherpenzeel maakt ook regelmatig deel uit van de band.

Op dit nieuwe album echter niet want Gerry wordt hier omringd door drummer Brendan O’Neill (Rory Gallagher, Nine Below Zero), gitarist Paul Rose en zanger-gitarist Stephan Graf (uit de band Double Vison).

Het album is gevuld met Rory Gallagher nummers waarbij de focus ietwat ligt op de latere periode uit Rory’s carrière.

Geopend wordt met Sleep On A Clothes Line, origineel afkomstig van het Tattoo album uit 1973. Het vertrouwde Rory geluid pompt je tegemoet met prima zang van Stephan Graf, die klinkt als een mix van Rory en Paul Rodgers. Uiteraard ontbreekt een hard snerpende sologitaar niet!

Overnight Bag, van het ‘Photo Finish’ album, is meer ingetogen en bevat intieme folkinvloeden. Op dit album valt ook op hoe perfect Rory zijn bluesrock wist te vermengen met hardrock. Zoals in het opwindende The Devil Made Me Do It en Bourbon.

Rory kon ook intiem klinken. Dat bewijzen songs als Tuscon Arizona en de warme klassieker Daughter Of The Everglades hier. En uiteraard mag de mandoline niet ontbreken. Die is in volle glorie te horen in het folky pompende At The Bottom.

Dit album van the Band Of Friends houdt het geluid van Rory Gallagher op een prima en zeer respectvolle wijze in leven.

Tracklist:
01. Sleep On A Clothes Line
02. Overnight Bag
03. Heaven’s Gate
04. Tuscon Arizona
05. Don’t Start Me Talkin’
06. The Devil made Me Do It
07. Daughter Of The Everglades
08. Every Man For Himself
09. Bourbon
10. One For The Road
11. At The Bottom

Website: http://www.bandoffriends.eu/

Hits: 27