Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers – Salone
Format: CD / Label: Moosicus Records / Suburban Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Bai Kamara Jr. is een zanger-gitarist met roots in Sierra Leone. Zijn vader is de ambassadeur van Sierra Leone in Brussel, waar Bai opgroeide. Hij is niet geheel nieuw in de muziekwereld want hij zong al samen met Dani Klein van Vaya Con Dios en was al de openingsact voor Vanessa Paradis.

Nu is er album van hem verschenen waarop Bai begeleid wordt door zijn band The Voodoo Sniffers, die bestaat uit Patrick Dorcean (percussie, drums, o.a. ex-Soulsister en Zap Mama), Eric Moen (gitaar), Tom Beardolee (gitaar) en Désiré Somé (bas, uit Burkina Faso).

Het album staat vol met een perfecte mix van sprankelende Afrikaanse klanken en rauwe countryblues. Qua stijl komt Bai met dit album in de buurt van artiesten als Keb’ ‘Mo en Taj Mahal.

De opener Can’t Wait Here Too Long is hiervan een perfekt voorbeeld. Het nummer mengt het sprankelende Afrikaanse geluid, met hoekig swingende akoestische gitaar, en een broeierig John Lee Hooker-achtig bluesgeluid, De doorleefde soulvolle stem van Bai past hier perfect. Ook Lady Boss heeft een warme Afrikaanse swing waarin ook weer een sprankelend countrybluesgeluid a la Keb’ ‘Mo opduikt. De tekst is trouwens hilarisch over een zeer bazige vrouw waarover Bai zingt “she’s into the Me-Too movement…and me too”.
Het bluesgehalte is in Black Widow Spider zeer hoog. Een ongepolijst galmende Chicago bluesnummer in de beste “Spoonful” traditie. Vreemd genoeg, en toch niet storend, is het opduiken van als castagnetten klinkende percussie. Het warme, intieme Homecoming zit vol met sprankelende Afrikaanse percussie. De zang van Kai is hier zeer krachtig en zeer soulvol. In Morning School Run Blues duikt een haast Mungo Jerry/Labi Siffre bonkende swing op in een overigens countryblues-achtig nummer met schurend gitaarwerk. Fans van Michael Kiwanuka raad ik aan om eens naar het sprankelende Cold Cold Love te gaan luisteren. Een nummer met smachtende soulzang en zacht tokkelende gitaarklanken.
Het intieme akoestische bluesgeluid van The Rest Of Everything doet direct aan het geluid van Keb’ ‘Mo denken. De “powerhouse” stem van Kai en de rauwe John Lee Hooker riffs springen er uit in het “Good Morning Little Schoolgirl”-achtige Cry Baby.
De rauwe galm van I Ain’t Lyng (Can’t Give You What I Ain’t Got) zorgt voor een ongepolijst John Lee Hooker boogie geluid. Don’t Worry About Me klinkt zeer intiem en sprankelend met een overduidelijk Afrikaans geluid. Door Kai’s stem krijgt dit nummer een Sting-achtige draai. Naked Girls On The Merry-Go-Round is een zinderend trage blues met minimale, maar zeer effectief, bonkende percussie.
Kai klinkt in de lome, onweerstaanbare groover Time Has Come als de Afrikaanse versie van J.J. Cale. In het rauw schurende Fortune kan je een neiging om “how how how” te brullen met moeite onderdrukken, hetgeen veel zegt over het John Lee Hooker gehalte in dit nummer.
Na het warm, zeg maar gerust broeierige Riverboat Blues sluit Kai het album op een zeer intieme wijze, solo, af met de countryblues Some Kind Of Loving.

Bai Kamara Jr. levert met dit album een behoorlijk indrukwekkend staaltje van “world blues” af!

Tracklist:
01. Can’t Wait Here Too Long
02. Lady Boss
03. Black Widow Spider
04. Homecoming
05. Morning School Run Blues
06. Cold Cold Love
07. The Rest Of Everything
08. Cry Baby
09. I Ain’t Lying (Can’t Give You What I Ain’t Got)
10. Don’t Worry About Me
11. Naked Girls Pn The Merry-Go-Round
12. Time Has Come
13. Fortune
14. Riverboat Bues
15. Some Kind Of Loving

Website: Bai Kamara Jr.