Arnold de Boer – Minimal Guitar
Format: CD – LP – Digital /  Label: Makkum Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Nederlandse band the Ex staat al jarenlang bekend om zijn eigenzinnige experimentele rock. Wars van welke muzikale trend dan ook blijft deze band zijn eigen gang gang.

Arnold de Boer is de zanger en gitarist in the Ex en ook bekend als Zea, onder welke naam hij al diverse soloreleases uitbracht.

Hij is de laatste tijd flink aan het wandelen geslagen en dan met name rondom zijn woonplaats Amsterdam. En zo dicht mogelijk langs de A1 met zijn continu voortrazende verkeer enerzijds en de weilanden en natuurgebieden aan de andere kant.

Na iedere etappe van zijn wandeltocht greep Arnold bij thuiskomst zijn akoestische gitaar en speelde wat er op dat moment in hem opkwam.

Het resultaat hiervan is het album ‘Minimal Guitar’ en het zal je niet verbazen dat ook dit akoestische album volstaat met eigenzinnige geïmproviseerde klanken.

Het openingsnummer A Region With A Degree In Redemption is een bedwelmend minimalistisch nummer met een metaalachtige vibratoklank door de harde aanslag van Arnold op zijn akoestische gitaar. Je kan Arnold hier als het ware zoekend en langzaam zien/horen rondwandelen en zich verbazen over het verschil tussen de A10 en de natuurgebieden.

Fans van The Ex zullen de drive van Bike Ride With Agape gelijk als Ex-achtig herkennen. Ook akoestisch pakt Arnold je via dit monotone en oh zo bedwelmende nummer totaal in.
Rapprochement gaat meer de breekbare c.q. bedachtzame kant op met prachtige zacht strelende klanken.

Door de het harde staccato spel van Arnold ontstaat er in In The Shade On The Lee Side een metaalachtig priemend geluid. Belt is vervolgens een nummer met schichtig, hoekig tokkelend gitaarspel met een geluid dat vol gedrevenheid en vastberadenheid zit.

Who Is Here Is From Here heeft weer de hypnotiserende minimalistische The Ex drive. How Good Was The Fire is van het fragiele em betoverende soort.
De afsluiter Lastwagen is een donker, dreigend minimalistisch nummer.

Dit nieuwe album van Arnold de Boer bewijst dat geïmproviseerde akoestische gitaarmuziek net zo eigenzinnig en avontuurlijk kan klinken als de elektrische klanken van The Ex.

Tracklist:
01. A Region With A Degree In Redemption
02. Bike Ride With Agape
03. Rapprochement
04. In The Shade On The Lee Side
05. Belt
06. Who Is Here Is From Here
07. How Good Was The Fire
08. Lastwagen

Website: Makkum Records

Hits: 14