Aretha Franklin is terecht bekend als de grootste soulzangeres ooit!

 

Aretha Franklin - Knew You Were Waiting – The Best Of Aretha Franklin 1980-1998

Aretha Franklin – Knew You Were Waiting – The Best Of Aretha Franklin 1980-1998
Format: CD / Label: Arista – Legacy Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Aretha Franklin is terecht bekend als de grootste soulzangeres ooit! Met name haar opnames uit de zestiger jaren en begin zeventiger jaren gelden als ware soulklassiekers.

Aan het eind van de zeventiger jaren begon het succes van Aretha Franklin echter af te nemen en werden er wanhopige pogingen gedaan om Aretha in een andere, meer succesvolle, richting te krijgen. Daartoe werden er heel wat producers versleten en zong Aretha de nodige duetten met op dat moment populaire artiesten.

Door de muziekliefhebbers werden Aretha’s platen uit die periode met veel argwaan bekeken. Af en toe scoorde Aretha een hit maar het niveau van haar vroege werk werd echter nooit gehaald.

Deze verzamelaar op het Arista/Legacy label geeft een overzicht van Aretha’s singles uit de periode van 1980 tot en met 1998. En was het allemaal nou zo slecht?

Nou…niet alles! Van de duetten springt er een aantal uit, die geslaagd zijn.

Zo gaat Aretha met the Eurythmics een geslaagde mix van soul en pop aan in Sisters Are Doin’ It For Themselves waarbij het natuurlijk helpt dat je hier twee geweldige zangeressen aan het werk hoort (Aretha en Annie Lennox).

Keith Richards moet er met zijn gitaar aan te pas komen om Aretha aan het rocken te krijgen in de cover van de Stones klassieker Jumpin’ Jack Flash. Aretha is hier fel grommend en brullend in haar element en sluit dan ook af met een welgemeend “hallelujah!”.

Een andere geslaagde mix van soul en pop is te horen in I Knew You Were Waiting For Me, een duet met George Michael, die bewijst dat hij een erg soulvolle zanger was.

Ook geslaagd is het duet met Whitney Houston in It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be, verpakt in een funky opzwepend R’n’B geluid.

Voor de rest is het kwakkelen op dit album.

Aretha waagt zich aan de softsoul in het door Chuck Jackson geproduceerde United Together. Een nummer dat de Dionne Warwick en Gladys Knight kant op gaat. Ook Love All The Hurt Away zit in de softsoul hoek en is een duet met George Benson.

Producer Luther Vandross is verantwoordelijk voor een tweetal behoorlijk funky tracks, Jump To It en Get It Right. Beiden in de synfunk hoek.

Freeway of Love was een dikke hit waarop Clarence Clemons met zijn brullende saxofoon te horen is.

Onder leiding van producer Narada Michael Walden kwam Aretha in de soulpop hoek terecht met de suffige synpop van Another Night als dieptepunt.

Ook het duet met Elton John Through The Storm overtuigt niet doordat de totaal niet soulvolle zang van Elton John gewoonweg niet bij de soulstrot van Aretha past.

En dan heb ik maar niet over de totaal misplaatste hip hop-achtige dance setting van A Rose Is Still A Rose…..

Deze verzamelaar bewijst dat Aretha aan het einde van haar loopbaan nog steeds een geweldige stem had maar teveel een speelbal van de vele producers was geworden.

Tracklist:
01. United Together (single version)
02. Love All The Hurt Away
03. Jump To It (original radio mix)
04. Get It Right
05. Freeway Of Love (single version)
06. Who’s Zoomin’ Who? (single version)
07. Sisters Are Doin’ It For Themselves (remastered version)
08. Another Night (single version)
09. Jumpin’ Jack Flash (single version)
10. Jimmy Lee (single version)
11. I Knew You Were Waiting (For Me)
12. Through The Storm
13. It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be (single version)
14. Ever Changing Times (single version)
15. Willing To Forgive
16. A Rose Is Still A Rose (original radio edit)

Hits: 2