Recensie: Archie Lee Hooker And The Coast To Coast Blues Band – Living In A Memory

 

Archie-Lee-Hooker-Living-In-A-Memory

Archie Lee Hooker And The Coast To Coast Blues Band – Living In A Memory
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: DixieFrog Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

Blueszanger Archie Lee Hooker(25 december 1949, Lambert, Mississippi) is een neef van de legendarische John Lee Hooker. Als tiener verhuist hij naar Memphis, Tennessee, waar hij de gospelgroep The Marvelous opricht. In 1989 verkast Archie naar Californië en wordt lid van de band van oom John Lee Hooker, waar hij tot diens overlijden in 2001 deel van uitmaakt.

In 2011 vertrekt Archie naar Frankrijk en gaat met Carl Wyatt & the Delta Voodoo Kings door Europa toeren. Maar Archie wil toch een eigen band. Hij vindt de juiste muzikanten en hij richt Archie Lee Hooker & the Coast to Coast Blues Band op. De band bestaat naast Hooker uit de Brazilianen Fred Barreto (lead gitaar), Matt Santos (Hammond en mondharmonica), de Franse bassist Fageot en de Luxemburgse drummer Yves ‘Deville’ Ditsch. Hun debuutalbum ‘Chilling’ verschijnt in 2018. Het album wordt zeer goed ontvangen en krijgt lovende kritieken.


Eind april verscheen hun nieuwe album ‘Living In A Memory’. Het album bevat twaalf nieuwe songs en is opgenomen in de Gam Studio in Waimes in het hart van de Belgische Ardennen.

Met een paar ferme klappen van Yves Ditsch opent het album met het soulvolle Long Gone. Naast de geweldige blazerssectie is ook een daverende Hammondsolo van Matt Santos te horen.

De blazers, de spetterende gitaarsolo van Fred Barreto en het fraaie outtro van de mondharp trekken de aandacht in It’s a Jungle Out There. Gitarist Bernard Allison is met een felle gitaarsolo te gast in de groovy soulbluesrocker Blinded By Love.

Het titelnummer Living In A Memory is een warme met strijkers versierde soulballad. Het intens gezongen Sorry Baby opent met een zeer mooi trompetintro en ook de lyrische gitaarsolo is niet te versmaden. De zang in deze soulbluesballad, maar ook in veel andere tracks, roept bij mij herinneringen op aan Isaac Hayes en Albert King.

In de shuffle Getaway, met een vette gitaarsolo en een daverende Hammondsolo, zegt Hooker Los Angeles vaarwel en begroet hij Frankrijk. Het onderwerp in het onheilspellende Parchman Bound is de Mississippi State Penitentiary.

De vette blues Nightmare Blues wordt grotendeels gedomineerd door de ruige mondharp van Santos. De fantastische blazerssectie is weer in topvorm in de swingende jumpblues My Baby.

Indringend is het gitaarwerk van Santos daarna in de gloedvolle slowblues Lost A Good Woman, evenals zijn wah way gitaarsolo’s in het funky Give It With A Smile, waarin de blazers ook weer op de voorgrond treden, met een hoofdrol voor de saxofoon. In het mooie, vrijwel akoestische, I Miss You Mama brengt Hooker een ode aan zijn moeder.

Conclusie:
‘Living In A Memory’ is een geweldig album van een gepassioneerde zanger en een uitstekende band, met een fantastische blazerssectie als kers op de taart.

Tracks:
01. Long Gone
02. It’s a Jungle Out There
03. Blinded By Love
04. Living in a Memory
05. Sorry Baby
06. Getaway
07. Parchman Bound
08. Nightmare Blues
09. My Baby
10. Lost A Good Woman
11. Give It With A Smile
12. I Miss You Mama

Website: Archie Lee Hooker

Hits: 16