Anthony Geraci – Daydreams In Blue
Format: CD / Label: Shining Stone Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Anthony Geraci (1954, New Haven, Connecticut) raakt op 4-jarige leeftijd al in de ban van de piano. Zijn ouders kopen een Kimball Grand Piano voor de jonge Anthony en zijn moeder zorgt er voor dat hij pianoles krijgt aan The Neighborhood School of Music.

Anthony Geraci is tegenwoordig een veteraan in de Amerikaanse muziekscene en heeft in de loop der jaren met heel veel bluesartiesten gespeeld, zoals Muddy Waters, Big Joe Turner, J.B. Hutto, Otis Rush, Jimmy Rogers, Big Mama Thornton, BB King, Buddy Guy, Van Morrison, J. Geils, Hubert Sumlin, Steve Miller en Chuck Berry. Hij speelde ook mee op meer dan vijftig albums van bluesgrootheden als Big Walter Horton, Carey Bell, Odetta, Charlie Musselwhite, Lazy Lester, Snooky Prior en John Brim.

Anthony Geraci is een origineel lid van Sugar Ray and the Bluetones en van Ronnie Earl and The Broadcasters. In 2008 werd hij genomineerd voor twee W.C. Handy Awards.
Voor zijn album ‘Fifty Shades of Blue’ uit 2016 kreeg hij drie nominaties (Album of the Year, Traditional Album of the Year en Song of the Year voor het titelnummer). Hij werd in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 genomineerd voor de prestigieuze Pinetop Perkins Piano Player of the Year Award.

Zeer recent verscheen Geraci’s nieuwe album ‘Daydreams In Blue’, een album met tien nieuwe eigen composities en twee covers. Het flonkerende pianospel van Geraci is meteen te horen in de shuffle Love Changes Everything, naast de blazers en een spetterende gitaarsolo van ‘Monster’ Mike Welch.
Welch is ook te horen in Tomorrow May Never Come. Schitterende soul in de New Orleans sferen met ook een hoofdrol voor de fantastische blazerssectie. In de fraaie soulblues No One Hears My Prayers neemt Walter Trout een scheurende gitaarsolo voor zijn rekening.
Het Latin-achtige Daydreams of a Broken Fool is vooral al mooi door het wonderschone lyrische piano-intro.
Pure blues is daarna Mister, met een huilende mondharp en een barrelhouse piano. In de ruige jaren 50 rocker Tutti Frutti Bootie neemt Geraci zelf de leadvocals voor zijn rekening. Voetjes van de vloer met gitaar, piano en blazers.
Het door Billy Eckstine en Earl Hines geschreven Jelly Jelly is een jazzy slowblues. De tweede cover is Dead Man’s Shoes, geschreven door Dennis Brennan, Troy Gonyea en Peter Wolf (J. Geils Band). Het nummer, met een slepende mondharp, evalueert van ingetogen naar fel en terug.
In de jazzy shuffle Hard To Say I Love You excelleert naast pianist Geraci drummer Jeff Armstrong.
Het briljante pianospel van Geraci brengt in Living in the Shadows of the Blues de New Orleans sferen weer terug. Crazy Blues-Mississippi Woman is een midtempo blues met gitaarlicks van Mike Welch. Het slotnummer, Ode to Todd, Ella and Mike Ledbetter, is een waardig zeer kort piano-eerbetoon.    

Conclusie:
Op ‘Daydreams in Blue laat Anthony Geraci weer horen wat een fantastische pianist hij is. Met zijn voortreffelijke begeleiders heeft hij opnieuw een geweldig album afgeleverd.  

Tracks:
01. Love Changes Everything
02. Tomorrow May Never Come
03. No One Hears My Prayers
04. Daydreams of a Broken Fool
05. Mister
06. Tutti Frutti Booty
07. Jelly Jelly
08. Dead Man’s Shoes
09. Hard To Say I Love You
10. Living in the shadows of the Blues
11. Crazy Blues-Mississippi Woman
12. Ode to Todd, Ella and Mike Ledbetter

Line up:
Anthony Geraci – piano, Hammond-B 3, zang
Dennis Brennan – lead vocals, mondharmonica
Michael ‘Mudcat’ Ward – bas
Jeff Armstrong – drums
Troy Gonyea – gitaar
‘Monster’ Mike Welch – gitaar
Walter Trout – gitaar
Peter Ward – ritmegitaar
Scott Arruda – trompet
Mark Early – saxofoon

Website: Anthony Geraci