Recensie: André van Noord – Godverdomme Godverdomme De Liefde Godverdomme De Dood

 

André van Noord - Godverdomme Godverdomme De Liefde Godverdomme De Dood

André van Noord – Godverdomme Godverdomme De Liefde Godverdomme De Dood
Format: CD – vinyl LP – Cassette / Label: Makkum – Katzwijm Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

OK…de albumtitel lijkt in eerste instantie behoorlijk ongenuanceerd en en shockerend. Maar als je het levensverhaal van André van Noord leest is de albumtitel meer dan terecht. Een levensverhaal dat een tragisch bitter zoete inhoud heeft.

André van Noord was een Noord-Hollandse man, die ooit wereldberoemd was als fotomodel. Daarna fungeerde hij als chauffeur tijdens de diverse the Ex festivals. Hij schreef ook liedjes maar trad daarmee nooit naar buiten.

Toch werden er vier nummers opgenomen in de studio van Corno Zwetsloot waarop een soort rauwe Zaanse deltablues te horen was.

Er werden meer nummers opgenomen in de studio van Corno Zwetsloot. Het noodlot sloeg voor de eerste keer genadeloos toe toen Corno Zwetsloot ineens overleed.

De ellende werd nog groter toen bleek dat er een hersentumor bij André geconstateerd werd. Ondanks, of juist daarom, maakte André het album toch af. In 2018 overleed hij, slechts 54 jaar oud.

Het album is nu uitgekomen op het Makkum label van the Ex en Zea  lid Arnold de Boer.

André is hier in zijn eentje te horen in nummers, die zijn eigenzinnigheid goed laten horen en waarin boosheid, pijn maar ook liefde een grote rol spelen.

Zo begint het album met de desolate ballad Alleen En Verlaten. In een ongepolijst en dus puur geluid met André’s doorleefde en gekwelde stem, waar de pijn vanaf spat. Hij smeekt “Oh Heer, als je me hoort, help me hier doorheen”.

In We Lopen Samen sijpelt de liefde door. André spreekt hier tot zijn vader. “Ik spreek mijn vader, stop donder in mijn ader”.

Na het breekbare Het Meisje Met de Lange A volgt De Gracht waarin André boos uitbrult “ik ben het niet eens met je…vandaag”. Dit gevoel brengt hem hoorbaar flink uit evenwicht met een heftig nummer als gevolg. Dodenlied is een zeer indringend nummer over zelfdoding. “Ik bluste vele branden, nu doof ik mijn vuur”, “als ik leef doet het zeer”.

Mijn Zoon is zeer warm en intiem, een nummer waarin André’s hart barst van geluk. Lieve Kitty is een krachtig stuwend, bluesy, nummer, gevolgd door het breekbare en indringende Huis Van Willemijn. Zandkasteel is liefdevol opgedragen aan Corno Zwetsloot.

De laatste twee nummers, Eenzaam Zonder Jou en Nooit Verga Jij zijn rauwe, zeer ongepolijste thuisopnames, die klinken als obscure blues “fieldrecordings”.

De postume nalatenschap van André van Noord is zeer indringend, rauw, intens en imponerend.

Tracks:
01. Alleen En verlaten
02. We Lopen Samen
03. Het Meisje Met de Lange A
04. De Gracht
05. Tien
06. Dodenlied
07. Mijn Zoon
08. Lieve Kitty
09. Huis Van Willemijn
10. Zandkasteel
11. Eenzaam Zonder Jou
12. Nooit Verga Jij

Website: https://andrevannoord.bandcamp.com/